Autók, motorok, tűzoltók és baleseti helyszínelők

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. április 16., szombat •
Hét város 13 iskolájában számtalan érdekesség várt a ,,Szakmák Éjszakája Vas megyében” elnevezésű programon az érdeklődőkre.
Autók, motorok, tűzoltók és baleseti helyszínelők

Országszerte több mint 300 helyszínen, 700 cég részvételével rendezték meg a Szakmák éjszakáját pénteken, amikor több mint 4000 programon vehettek részt az érdeklődő fiatalok és felnőttek. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkárától, Odrobina Lászlótól megtudtuk, hogy a Szegedi Szakképzési Centrum kezdeményezésére indult programot az NGM emelte országos szintre. 
Az este 6-tól 10-ig tartó, ingyenes programok során az érdeklődők a legkülönbözőbb szakmákkal ismerkedhettek meg, például legorobotokat programozhattak, hegeszthettek, de autóalkatrész felismerés, nyomdaipari bemutató és stílustanácsadás is volt. A rendezvényekre elsősorban a pályaválasztás előtt álló, 7. és 8. osztályos diákokat várták, de a rendezvény középiskolások és felnőttek számára is izgalmas élményt nyújtott. 

A vasi megyeszékhelyen a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum és a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum szervezésében a Vas megyei szakképző iskolák és a velük együttműködő cégek is megnyitották kapuikat. A 18 és 22 óra között ingyenes programokon ismerkedhettek meg az érdeklődők a műhelyek és üzemek világával, de megnézhették a szakembereket munka közben is, sőt be is segíthettek nekik.
Minden iskolában több mint tíz különböző, az egyes szakmákhoz kapcsolódó színes programmal várták a vendégeket. A bemutatók és előadások mellett többségben voltak az interaktív, játékos foglalkozások, a résztvevők ki is próbálhatták magukat az egyes szakmákban. 

Simonné Sipos Andrea, a Savaria Középiskola igazgató-helyettese érdeklődésünkre a helyszínen elmondta, hogy a Hadnagy utcai suliban diákok, családok, fiatalok és felnőttek részére – péntek este 18-22 óra között – egyaránt nagyon sok programot állítottak össze, a lényeg az volt, hogy élményszerűvé és interaktívvá tegyék a kínálatot.
A műhelyeink nemcsak bejárhatóak voltak, hanem bárki ki is próbálhatta azokat. Több mint tíz szakmai oktató és mintegy negyven diák segítségével gépjármű-, és motorszerelés, ledes eszközépítés, programozható robotok megtekintése is szerepelt a programban – tette hozzá az igazgató-helyettes. 

A saváriások igazán kitettek magukért, hiszen veterán motor- és autókiállítás, a jövő autójának bemutatása, éjszakai baleseti helyszínelés, rendőrségi felszerelések interaktív bemutatása, szerelési gyakorlatok, LED-es eszközök építése és számos más érdekes program is színessé tette az éjszakát. A drogokról és az internetes bántalmazásokról is rendőrségi előadásokat hallhattak a helyszínen, de bemutatkoztak az ifjúsági tűzoltók is, valamint útvonaltervező programokat is gyakorolhattak az érdeklődők. 

A leglátványosabbnak azonban az éjszakai baleseti helyszínelést láttuk. A rendőrséggel közösen az iskola műhelyének udvarán azt figyelhettük meg, ahogy egy közlekedési baleset során tevékenykednek az iskola rendészeti képzésben résztvevő diákjai, illetve hogyan segítik a baleseti helyszínelő és a mentők munkáját. Forján Sebastián rendőrtörzszászlós felügyelete alatt és vezetésével  igazoltatást, alkoholszonda alkalmazását, kényszerítő eszközök bevetését és persze elfogást is láthattak a szép számmal kilátogató érdeklődők.  


A szakmák éjszakáját jövőre is megrendezik országszerte.  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére