Augusztus huszadika Szombathelyen: szentmise, kenyéráldás, ünnepi műsor és európai örökség

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2015. augusztus 20., csütörtök •
Szombathelyi értékeink joggal teremtenek okot a büszkeségre, de az itt élők tehetnek a legtöbbet az értékek megőrzéséért, a lokálpatriotizmusért - ezt hangsúlyozta a Szent István-szobornál megtartott csütörtöki ünnepi beszédében Harangozó Bertalan kormánymegbízott.
Augusztus huszadika Szombathelyen: szentmise, kenyéráldás, ünnepi műsor és európai örökség

A Szent István-szobornál tartott kora délelőtti ünnepi szentmise főcelebránsa a szentbeszédet mondó dr. Veres András megyéspüspök volt, aki a mise végén kenyéráldást is tartott.

10 órakor, a Himnusz utáni ünnepi műsorban az Agora Szombathelyi Kulturális Központ szervezésében Balogh János, Holdosi Attila, Prikazovics Ferenc, Újvári Tímea, Veres Michaela, a Boglya Népzenei Együttes, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegysége, Szombathely Város Fúvószenekara, és az Ungaresca Táncegyüttes lépett fel.

Az ünnepi beszédet honvédek és huszárok, önkormányzati képviselők, civil és társadalmi szervezetek vezetői, valamint szombathelyi polgárok előtt a Vas megyei kormányhivatal vezetője mondta. Harangozó Bertalan kiemelte: a magyar történelemben nem sok olyan személyiséget találunk, akinek személyét osztatlan népszerűség övezi, szent királyunk ugyanis igazi államférfi volt, aki történelmünk talán legnagyobb alakja.

A kormánymegbízott hangsúlyozta: ma van történelmünk legnagyobb ünnepe. Ilyenkor egyszerre bontakozik ki a múlt, a jelen és a jövő. Büszkeséggel és fájdalommal gondolunk a kudarcokra és a sikerekre, de a kishitűségre és a gyarlóságra is.

A szónok hozzátette, hogy noha nem kerültek el bennünket a vérzivataros évszázadok, van, mit ünnepelnünk. Az igazi államférfinak mindig van víziója. Szent István víziója az európai keresztény állam volt világos értékrend alapján. Szent királyunk iránymutatása máig hat, gondoljunk csak a megyerendszerre és a katolikus egyházmegyei rendszer hálózatának kialakítására - fűzte hozzá.

A jelenkor történései kapcsán elmondta: elkeserítő, hogy az EU révén ugyan megvalósult a közös Európa, ugyanakkor éppen most akarja feladni magát a szellemi Európa, pedig ez önfeladás, szellemi, lelki öngyilkosság. Az európaiság fennmaradása a cél. A valóban segítségre szoruló politikai menekültek és a gazdasági migránsok miatti egyre fokozódó feszültség, a multikulturalizmus csődje idején nagy igazság Robert Schuman mondása, aki szerint Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Mindannyiunknak megvan a szerepe az európai identitás elmélyítésében, de a szellemi és a lelki elkötelezettségre, a valós értékek és a mások melletti kiállásra, de a személyes szabadság megélésére is szükség van.

Az értékek fontosságáról elmondta, hogy ragaszkodnunk kell hozzájuk, mert ezzel is sokat tehetünk Európáért. A közeli jövőbe tekintve kiemelte, hogy 2016-ban ünnepli Szombathely Szent Márton püspök születésének 1700. évfordulóját, akinek személye népeket, településeket köt össze, ő írta fel Savariát az európai térképre. ez az örökség kötelez bennünket.
Hozzáfűzte: Szombathelyi értékeink joggal teremtenek okot a büszkeségre, de az ott élők tehetnek a legtöbbet az értékek megőrzése, a lokálpatriotizmus mellett. Ez a legjobb értelemben vett európai gondolkodás, mely talán a jövőben is így lesz. Ha helyesen munkálkodunk, akkor hűek leszünk Szent István személyéhez, útmutatásához. Magyarságunk nem játszható ki az európaiság ellen. Legyünk hűek Szent István örökségéhez, kövessük iránymutatását – fejezte be gondolatait a szónok.   

Ezután a Vas megyei kormányhivatal, Szombathely Megyei Jogú Város, a civil és a társadalmi szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a Szent István-szobornál. Az augusztus huszadikai ünnepség a Szózattal ért véget.  

 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére