Átlagos volt az idei esküvői főszezon Szombathelyen

Nemes Judit • 2015. november 01., vasárnap •
Már az esküvő kiállítások szezonját éljük, az ősszel ugyanis véget ért az esküvői főszezon. Szombathelyen április és szeptember között kötötték az évre tervezett összes polgári esküvő 80 százalékát.
Átlagos volt az idei esküvői főszezon Szombathelyen

A házasságkötő teremben eddig 273 esküvőt tartottak a szombathelyi Városházán, ebből a fő szezonban, áprilistól szeptemberig 239 pár kötött házasságot. Külső helyszíneken májustól szeptemberig tartanak esküvőket, ezt a lehetőséget 2015-ben 25 pár vette igénybe. Ebben az évben még várhatóan, 35-40 pár fog házasságot kötni a vasi megyeszékhelyen - tudtuk meg Dienesné Horváth Andrea anyakönyvvezetőtől, aki elmondta nekünk azt is, hogy lényeges változás a számokat tekintve az elmúlt évekhez képest nem történt, ezek a számok átlagosnak mondhatók.

Külső helyszínt sem vettek igénybe arányaiban többen idén, mint ahogy korábban. Tudni kell ugyanis, hogy ez a megoldás a házasságkötő teremhez képest nagyobb anyagi ráfordítást igényel a pároktól, többet kell fizetni egy Iseumban, Történelmi Témaparkban, Herényiek Házában, Kámoni Arborétumban, Vasi Skanzenben vagy éppen a Weöres Sándor Színházban kötettett frigyért.

Ami a különleges kívánságokat illeti a Szombathelyen házasulandók körében nem jellemző az extra szolgáltatás kérése. Hagyományosan a gyertyagyújtást és a homoköntést kérik, a szülő köszöntés, pezsgős koccintás mellett. Dienesné Horváth Andrea hozzátette, olyan eset előfordul, ha például a vőlegény vagy a menyasszony valamilyen zenekarban játszik, akkor a zenésztársak el szoktak jönni és külön ők adják a zenei aláfestést.

A 2016-ra tervezett esküvőket már elő lehet jegyeztetni online, a város honlapjának esküvői naptárában. Az anyakönyvvezető tapasztalatai szerint, akinek lehetősége van rá, használja is az előfoglalást. Felhívta a figyelmet arra, hogy az időpont véglegesítését személyesen a polgármesteri hivatalban lehet megtenni, kizárólag az interneten történő foglalás nem végérvényes.

Változtatni is lehet az időponton, ezt szintén személyesen lehet jelezni az anyakönyvvezetőnél. Bár az online rendszer előfoglalását megtehetik a házasulandók otthonról, a változtatást a rendszer külső pontról nem engedi, ehhez szintén kérhetik az anyakönyvvezető segítségét.

Dienesné Horváth Andrea hozzátette, ha a pároknak bármilyen kérdése van, keressék fel a Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetőit és ők segítenek eligazodni az ügyintézésben.

közösség

további frisss

lap tetejére