Asztaliteniszezők az Arénában

SzR-moatsz.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. november 04., szerda •
Immár harmadik alkalommal látja vendégül az Aréna Savaria a junior világsorozat mezőnyét. A Junior Asztalitenisz Magyar Nagydíjat szerdától vasárnapig tekinthetik meg.
Asztaliteniszezők az Arénában

Koncentráció, gyorsaság és precizitás. Ezek jellemeznek egy asztalitenisz mérkőzést. Ezért is olyan népszerű és izgalmas sportág ez a világban. Az ITTF Hungarian Junior&Cadet Open nemzetközi asztalitenisz versenyt edzőtábor és felvezető verseny is megelőzte. 

Előzmények
Október 26-tól Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium tornacsarnokában berendezett 28 asztalon, taraflex borításon zajlott a Magyar Asztalitenisz-szövetség ötnapos nemzetközi edzőtábora, Karsai Ferenc vezetésével.
A szövetség szakmai koordinátora a koordináció mellett tevékenyen is közreműködött, soklabdás edzéseket is tartott. Nemcsak a gyerekeket, hanem az edzőket is azonnali tanácsokkal látta el. Videoelemzéses megoldással már a gyakorlat közben audiovizuális visszacsatolást tudott adni, ami például meggyorsította a mozdulatok javítását is.
„Minden olajozottan működött. Engem személy szerint is motivált, hogy ennyi utánpótláskorú gyerekkel dolgozhattam, nagyon jó hangulata volt annak, hogy ilyen sokan tréningezhettünk együtt. Kicsit tartottam ettől a létszámtól, de a gyerekek fegyelmezettek és kimondottan pozitív hatása volt, hogy ekkora bázissal dolgozhattunk" – tájékoztatott Bátorfi Zoltán, az ifjúsági fiúválogatott szövetségi kapitánya.
„Az összes asztalon folyamatosan dolgoztunk, a 28 asztalból 4 asztalon csak soklabdás gyakorlatokat végeztek a gyerekek. Azt láttam, hogy ekkora létszámban a gyerekek motivációja növekszik, húzza őket a bizonyítási vágy. Mivel mindent közösen csináltunk, kialakult egy rendkívül előnyös morál, és így sokkal könnyebb volt minőségi munkát végezni – számolt be Muskó Péter, az ifjúsági leányok szövetségi kapitánya, majd hozzátette, hogy a határon túlról érkező fiatal játékosok és edzők nagyon kooperatívak, úgy látom, hogy az edzőtábor és mi edzők és edzőpartnerek is kölcsönösen megfelelünk a szakmai elvárásaiknak."
Az 56 fővel működő edzőtábor befejezését követően szombaton, 31-én az ifjúsági és serdülő Vörsas Kupán vettek részt a fiatalok.
Az elmúlt 20 év során soha nem indultak ilyen kevesen az egyes versenyszámokban, mint ezúttal. A férfiaknál 43-an, a nőknél mindössze 29-en jelentek meg a versenyen. Többen külföldi bajnoki forduló miatt hiányoztak, de sokan maradtak távol a túlzsúfolt versenynaptár miatt, fáradtságra hivatkozva.
Így a hazai élklubok legjobbjai számítottak a legesélyesebbnek mind a fiúknál, mint pedig a lányoknál. 
Idén jubileumi ranglistaversenyt rendeztünk, hiszen 20. alkalommal láttuk vendégül az ország legjobb pingpongosait. Hetedszer viselte versenyünk a "Vörsas Kupa" elnevezést, és most volt 4-edszer olyan, hogy a fiúk mellett a lányok is asztalhoz álltak.
Az első napon az ifjúságiak harcoltak a ranglista pontokért, akiknél meglehetősen erős mezőny gyűlt össze. Az elmúlt heti szombathelyi válogatott edzőtábornak köszönhetően nem csak a legjobb magyar, hanem erős határon túli (székelyudvarhelyi) magyarok is indultak. Két szlovén fiú is érkezett rajtuk kívül.

A legnagyobb junior verseny a szombathelyi
Az ifjúsági és serdülő asztaliteniszezők részére az ITTF éven át rendez ranglista versenyeket a világ minden pontján. Ezek közül a Magyar Nemzeti Bajnokság kiemelt pontozású, prémium kategóriájú verseny. A prémium versenyek nem csak pénzdíjazásban, vagy ranglista pontokban emelkednek ki a többi közül, hanem a megrendezési feltételei is szigorúbbak, mint egy hagyományos körverseny esetében. 


A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az év legnagyobb junior rendezvénye lehet a szombathelyi, hiszen a 363 résztvevő 4 kontinens 35 országából érkezett, a magyar színeket közel ötvenen képviselik.  
A versenyek ma kezdődnek és a sportág rajongói ingyen tekinthetik meg az asztalitenisz-partikat. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére