Amit mindenkinek tudnia kell a vitaminokról

Frisss - fotó: web • 2016. október 13., csütörtök •
A szervezetünk egészségének elengedhetetlen része a vitaminpótlás, ami ősszel és télen a legaktuálisabb. Nézzük mit érdemes tudni erről a szerves anyagról.

A legfontosabb, hogy szervezetünk csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem képes önállóan előállítani. Csontjaink, ízületeink, fogaink, bőrünk, látásunk és vérképző rendszerünk alapvető működéséhez pedig elengedhetetlenül fontosak a vitaminok.

Két csoportra oszthatjuk a vitaminokat. Megkülönböztetünk vízben és zsírban oldódó vitaminokat.
Vízben oldódó: B1-, B2-, B12-, C-vitamin továbbá a biotin, a folsav, a niacin, a pantoténsav és a pyridoxin.
Zsírban oldódó: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, K-vitamin. Ebben az esetben fontos megemlíteni, hogy felszívódása függ a táplálék zsírtartalmától. Ugyanakkor figyelni kell a túladagolás veszélyére is, ne vigyünk szervezetünkbe többet a megengedett mennyiségnél.

Életkoronként egyébként megváltozik a vitaminigény (serülőkor, váradóság, öregkor). Azonban épp úgy eltérhet a fizikai megterhelés esetén, illetve életviteli szempontok (élsportoló) is hatással vannak szervezetünkre, ezáltal a vitamin háztatásra. Nem kell nagyon túlbonyolítani a történetet, hogy pontosan melyik „csoportba” soroljuk magunkat. Elég a szimpla hétköznapokat venni. Betegség után a vitaminok pótolására is legyen gondunk. A tartósan gyógyszert szedőkre, illetve a dohányzókra és a sok alkoholt fogyasztókra is ugyanez a nézet áll. Épp ezért szükséges, hogy minél több C- és B-vitaminban gazdag táplálékot fogyasszanak az érintettek.

Végezetül még egy fontos információ! Tisztában lenni azzal, hogy a vitamin bevitele önmagában nem elég. Nyomelemek és ásványai anyagok nélkül nem tudjuk beépíteni szervezetünkbe az egészségünk őrzőjeként is ismert vitaminokat.

közösség

további frisss

lap tetejére