Allergia az állatoknál

frisss.hu Információ: Szombathelyi Állatkórház, Dr. Varjú Gábor, Dr. Gyécsek Nikoletta Fotó: Hornyák Emőke • 2015. szeptember 25., péntek •
A Szombathelyi Állatkórház laborjában az eddigi tüneti kezelések mellett már végeznek allergiateszteket is, amivel rövid időn belül kiszűrhető az probléma!
Allergia az állatoknál

Az allergia ahogy az embernél, úgy az állatoknál is az immunrendszer rendellenessége, kóros, túlérzékenységi reakciója egy normális ingerre. Kutyák esetében jellemzően bőrtünetekkel jár, ilyenkor az állatok sokat vakaróznak, rágják magukat, pofatájékukat dörzsölik vagy lábvégüket nyalogatják. Lehetséges még, hogy szőrük megritkul, láthatunk pörköket, a mancsok szőre elszíneződik. Gyakori továbbá a fül gyulladása, valamint a bőr másodlagos gennyes, vagy gombás felülfertőzése.

Leginkább veszélyeztetett fajták a westi, a retriverek, a magyar vizsla, a német juhász, a bichon vagy bulldog, de ne feledjük, bármelyik fajtában előfordulhat! Az allergia okozói lehetnek a bolhanyál, az eleség, az atkák (házipor, liszt, stb.), a hámképletek (emberi, kutya, macska, toll, gyapjú stb.), a pollenek és a penészgombák.

Leggyakoribb a bolhanyál allergia, tehát érdemes rendszeres bolhairtást végezni, megbízható cseppentős bolhairtó szerrel. Okozhatnak még gondot állati, vagy műszálas anyagok is, akkor célszerű a kutya fekhelyét cserélni. A viszketés fokozódhat hormonális hatásra, szukáknál tüzeléskor.

Az allergiás bőrgyulladások 20-25%-a eleség eredetű, a kutyák érzékenyebbek lehetnek az eleség összetevőjére. De okozhat allergiát a tej, a csirkehús, a tojás, a gabonafélék, a szója és a kukorica is.

Az allergiát gazdiként kezelhetjük tünetileg, enyhe viszketésnél ajánlott a hypoallergén gyógysampon gyakori fürdetéssel, illetve gyulladáscsökkentőt tartalmazó krémek használata. Az embereknél gyakorta használt antihisztaminok sajnos csak az esetek harmadában működnek. Súlyos viszketés esetén állatorvos által felírt szteroidos gyulladáscsökkentő segíthet, de tudni kell, ezeknek számos mellékhatása ismert, így ezt csakis orvosi kontroll mellett lehet alkalmazni. Természetesen van drágább megoldás is, az újabban egyéb, immunrendszert befolyásoló szerek pl: ciklosporionok is bevethetők az allergia ellen. A másodlagos gennyes bőrgyulladásra antibiotikumot kell adni, ami önmagában, a szteroid nélkül is igen hatékony.

Fontos, hogy az állat környezetében lévő allergiát kiváltó okokat azonnal szüntessük meg. Az allergiát keltő allergéneket kutyáknál allergiás bőrteszttel, vagy vérvizsgálattal állapítják meg az állatorvosok. Ez a teszt már elérhető a Szombathelyi Állatkórházban is. Az eddigi tüneti kezelések mellett újdonság, hogy itt helyben, az állatkórház laborjában minden héten végeznek allergiateszteket. Húsz leggyakoribb allergén kimutatásával végzik a vizsgálatot, mint például a háziporatka, a penészgombák, az élesztőgombák, a pollenek, a parlagfű, a mogyoró-, a fűzfa-, az útifűfélék vagy a bolhanyál. Ugyanakkor az eleségallergia kimutatására nem alkalmas a teszt, ezt az állatorvosok 6-10 hétig tartó diétával vizsgálják.

Az elvégzett allergiateszt eredményei szerint allergén specifikus immunterápiát kezdhet el az állatorvos. A kutyában allergiát kiváltó allergénekből egy induló, majd egy fenntartó oldatot állít össze, amit kezdetben hetente, később egyre ritkábban és egyre nagyobb koncentrációban ad bőr alá adott injekció formájában. Körülbelül 5-8 hónap után lehet látni az eredményt.

Vizsgálatok szerint a betegek  tüneteinek nagyfokú javulása vagy megszűnése 50-100 % közé tehető. A vakarózós időszakok ritkábban vagy meg sem jelennek az év folyamán, és rövidebb ideig tartanak. A bőr kipirulása és kiszáradása csak nagyon kismértékűre csökken. A minél korábban felismert betegség, és minél kevésbé sérült bőr növeli a kezelés hatékonyságát. Fontos, hogy nem szabad éveket várni a kezeléssel!

 

Név: Szombathelyi Állatkórház
Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b
Adószám: 26866996-2-18

Telefon: 06/94/310-034
E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

Bővebb információ itt.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére