Államalapító Szent István ünnepén

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. augusztus 20., szombat •
Nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából országszerte, így Szombathelyen is megemlékeztek államalapításunkról.
Államalapító Szent István ünnepén

Szombat reggel a Kálvária templomban ünnepi szentmisével kezdődött a program, majd 10 órakor, a Szent István-szobornál az országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásán vettek részt az ünneplők.  

Tiszta szívvel, szóval, ésszel – hangzott el az ünnepi műsorban, a Himnusz eléneklése után. Az Agora Művelődési és Sportház munkatársai által középkori írásos emlékek alapján összeállított programban Prikazovics Ferenc, Tímár Magdolna, Balogh János, Horváth Ákos, a Boglya Népzenei Együttes és az Ungaresca Táncegyüttes működött közre. 

Az ünnepség szónoka Harangozó Bertalan kormánymegbízott volt, aki ünnepi beszéde elején arról beszélt, hogy egy évezred távlatából szent királyunk életműve még mindig iránymutató, kapaszkodó, múlt, egyben jövő. 
Diplomáciai, politikai érzéke, elkötelezett szolgálata az egész magyar történelem legnagyobb államférfijává avatta Szent Istvánt. Ő teremtette meg hazánkat, a kereszténységhez való csatlakozással bekapcsolta Magyarországot a fejlett Európa vérkeringésébe, ezzel országunkat a nyugati kultúrkör szerves részévé tette.  Szent István hosszú távra biztosította Magyarország függetlenségét, még a kilátástalan helyzetben sem tudta egyetlen nagyhatalom sem kiölni a magyarság szabadságvágyát - hangsúlyozta a kormánymegbízott. 

Harangozó Bertalan hozzátette: a megyék, az egyházmegyék sok változáson mentek át, de a közigazgatás struktúrája mindmáig szent királyunk által lerakott fundamentumon nyugszik. Az életműve a szolidaritásra, a közösségért végzett szolgálatra hív fel.

A kormánymegbízott a napi aktualitásoknak is teret engedett beszédében. 

Szent István Európát, az értékek Európáját választotta és nem csupán az európai ember tanulhat tőle. Időközben a nyugat-európai nemzetek sajnos kezdenek letérni erről az útról. A magyar választópolgárként októberben választ adhatunk a negatív politikai törekvésekre is. Ha a fejlett nyugat-európai társadalmak nem térnek észhez, aláírhatják halálos ítéletüket. Még nincs késő, meg lehet állítani még a rombolást. Egyre többeknek nyílik ki a szeme és csatlakoznak a józan többséghez. Októberben példát mutathatunk Európának felelősségtudatból és bátorságból – utalt a szónok az októberi népszavazás fontosságára, majd azt emelte ki, hogy az őszi népszavazás tétje a szent istváni alapokon nyúló önrendelkezés megvédése, a ,,magyarnak lenni és annak is maradni Európában” motívuma. 

A szónok megemlékezett a pontosan 25 éve Szombathelyen járt és időközben szentté avatott II. János Pál pápáról is. 

Az ünnepi beszédet követően, Szent István király szobránál koszorúzott a Vas megyei kormányhivatal, Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoksága.             

Az ünnepséget a Klapka György Lovas Polgárőr- és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegysége, valamint Szombathely Város Fúvószenekara tette még színesebbé.

Az augusztus 20-i városi programok a Vasi Skanzenben 14 órától folytatódnak. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére