Akadályok nélkül, a boldog és teljes élet érdekében

szróbert • 2014. május 02., péntek •
Az átadott akadálymentesített ösvény egy csekély viszonzása és elismerése annak, amit fogyatékkal élő honfitársaink sorsukká lett emberi példájukkal és teljesítményükkel nyújtanak nekünk - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Jeli Arborétumában megvalósult akadálymentesített sétaút átadásán. A huszonhat millió forintos saját forrásból elkészült mintegy nyolcszáz folyóméteres tanösvényt már birtokba is vették a vakok és gyengénlátók.
Akadályok nélkül, a boldog és teljes élet érdekében

Óriási érdeklődés előzte meg az akadálymentesített ösvény átadását, hiszen már bő egy órával az ünepség előtt több százan ott voltak Kám külterületén, a Jeli Arborétum főbejáratánál. Civilek, és hivatásos állományúak, egészségesek és fogyatékkal élők valamennyien Áder János köztársasági elnököt várták.
A közjogi méltóság feleségével, legkisebb gyermekével és annak unokaöccsével érkezett. Először Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója röviden bemutatta az arborétumot, majd - már az érdeklődők széles tömege előtt - személyesen is köszöntötte a köztársasági elnököt, valamint a vidékfejlesztésért felelős államtitkárt, a térség országgyűlési képviselőjét, V. Németh Zsoltot is. 

Még szélesebbre nyitjuk az arborétum kapuit, hiszen mától a vakok és gyengénlátók is biztonsággal látogathatják a csodálatos rózsafakertünket - mondta a vezérigazgató, majd a hivatali esküjét pontosan két évvel ezelőtt elmondó Áder Jánost idézte: ,,Szólítom a fogyatékkal élő honfitársaimat, hiszen Magyarország nem lenne teljes nélkülük..." 

Ezt követően Áder János mondott ünnepi köszöntőt. A köztársasági elnök olvasási élményei közül Márai Sándor Füveskert című könyvéből elevenített fel egy, a nagy erdőkről szóló részletet: ,,az erdőkben van valami megrendítő, különösen a fenyőerdőkben, nemcsak sötét és következetes hallgatásuk rendít meg, mély árnyaik, templomi fennségük és áhitatos magatartásuk. Megrendítő az élet akarata, mellyel egy nagy erdő kifejezi a világ erőket, gondoljuk csak el, miféle erők és szándékok építették az ötvenméteres fenyők százezreit. Mit pazarolt el a természet magvakban, porzókban, bibékben, kísérletekben, napsütésben, esőkben, széljárásban, míg egy ilyen erdő felépült. S milyen céltudatos és néma ez a létezés, mely semmi egyebet nem akar, csak lenni, csak felnőni és évszázadokon át megmaradni, teljesen kifejezve önmagát, lélegezve, felelve a világnak." Majd néhány sorral később, Márai így zárja sorait: ,,amikor csak teheted, menj az erdőbe!"
Ami számunkra csak akarat kérdése, nagyon sok honfitársunknak megoldhatatatlan akadályt, leküzdhetetlen helyzetet jelent - folytatta Áder János. 
A látásukban vagy mozgásukban korlátozottak pontosan ismerik ezt az érzést, ők azonban nem szánalomra, nem is sajnálkozásra várnak, ennél egyszerűbb és természetesebb vágyaik vannak, hogy boldog és teljes életet élhessenek. Hogy olyan környezet vegye őket körül, ami nem újabb akadályokat jelent, hanem abban segíti őket, hogy saját jogukon és saját erőből tudjanak boldogulni. Nekik nap mint nap meg kell küzdeni a kihívásokkal. Amikor nekik segítünk, észre kell vennünk, hogy ők mennyi mindent adtak nekünk, példájukkal, méltóságukkal és alázattal megküzdött életükkel. Sokat tanulhatunk tőlük. A ma átadott akadálymentesített ösvény egy csekély viszonzása és elismerése annak, amit fogyatékkal élő honfitársaink sorsukká lett emberi példájukkal és teljesítményükkel nyújtanak nekünk. Ma kimondhatjuk, hogy a Jeli varázskert az akadálymentes erdei sétánnyal még varázslatosabb hely lett, amit nemcsak egyedülálló természeti szépsége miatt zárhatunk szívünkbe, hanem azért is, mert ez a varázskert az emberi természetnek is a legszebb arcát képes megmutatni. A köszönet és a gratuláció mellett én a folytatásban is bízom - zárta ünnepi köszöntőjét a legfőbb közjogi méltóság. 

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszédében miközben a parkerdők felújításáról beszélt, azt hangsúlyozta, hogy ez a mostani beruházás egyedi és különleges, de mégis illeszkedik az elmúlt esztendők beruházásainak sorába.

Elfogadott igény, hogy az erdőnek elsősorban a közjót kell szolgálni, de egyre inkább megvalósul az a közcél, hogy az erdő legyen terepe az elcsendesedésnek, az elmélyülésnek. Az erdészek meghallották a fogyatékal élők hangját is, és mintegy 26 millió forintos saját forrásból 800 folyóméteres különleges tanösvényt alakítottak ki. A kerekes székkel is járható út, a jelekkel ellátott sétaút, de az audiovizuális tájékoztatás is messze túlmutat a fogyatékosok számára nyújtott szolgáltatásokon. Rámutat mindez, hogy létezik a teljes élet. Hiszünk abban, hogy akarattal, kreativitással áthidalható a szakadék. Megértéssel és törődéssel kialakított út nemcsak a céljainkhoz visz közelebb, hanem egymáshoz, illetve a megérkezéshez is - fűzte hozzá az államtitkár. 

Nagy Lászlóné, a Vas megyei Vakok és Gyengénlátók Szövetségének alelnöke miután hálásan megköszönte az elkészült sétautat, kifejtette: nagy megtiszteltetés számunkra, vakok és gyengénlátók számára ott lenni, ahol értünk dolgoztak. A vakságom alatt ilyen odafigyelést még nem tapasztaltam. 

A beszédek után a köztársasági elnök, az államtitkár és a vezérigazgató átadta a látogatóknak az akadálymentesített ösvényt, majd a vendégek és a fogyatékal élő honfitársaink személyesen is meggyőződtek a sétaút nagyszerűségéről. Sok hasonlóra lenne még szükség széles e hazában!

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére