Ahol kövek hasítják a sivatag homokját, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 3. rész

NagyRobert - Fotó: delhidailynews.com • 2016. szeptember 13., kedd •
Külön "versenypályát tartanak fenn a száguldó szikláknak".
Ahol kövek hasítják a sivatag homokját, avagy a világ legbizarrabb természeti csodái 3. rész

A természet néha furcsa dolgokat produkál, mi pedig 7 részes cikksorozatunkban bemutatjuk a legbizarrabbakat ezek közül:

Sokáig értetlenül álltak az emberek a Death Valley (Halál Völgye) rejtélyes, vitorlázó kövei láttán. Azelőtt soha, senki nem látta mozgás közben a sziklákat és a köveket, csak az utánuk kígyózó vonalakból lehetett sejteni, hogy itt bizony valami történt, na meg abból, hogy a 300 kilós sziklát 250 méterrel arrébb találták, mint ahol lenni szokott.

Fotó: Nitrek

A dolgot tovább árnyalta, hogy míg egyes vonalak kecsesen íveltek voltak, addig néhány esetben volt egy-két élesebb jobb és balkanyar is. Szóval, jött a kérdés, hogy ki, vagy mi mozgatja a köveket?

Jó néhány elmélet született arról, mi állhat a jelenség hátterében, kezdve a mágneses mezőktől, az űrlények közbeavatkozásán - mert jobb dolguk úgysem lenne a Földön, mint sziklákat tologatni zen kertesen - és nagy erejű porördögökön át a csínytevőkig minden szóba került már.

2006-ban aztán a NASA egyik tudósa, név szerint Ralph Lorenz otthon, a konyhaasztalon modellezte, hogy mi a fene folyik a sivatagban. Egy mikrós edényben kb 2,5 centiméternyi vízbe belefagyasztott egy követ, hogy ezzel bizonyítsa a jég taszító erejét, rejtély megoldva.

Fotó: hqwalls.com

Télen a Playa versenypálya megtelik vízzel, majd az egész tómeder befagy és a köveket is beborítja a jég. A jég felhajtóerejének hála, már egy könnyed szellő is ki tudja mozdítani a köveket a nyugalmi állapotukból. Az érdesebb aljú sziklák persze mély nyomot hagynak maguk után, a simább alsó felülettel rendelkezők pedig mindenfelé elsodródnak a pusztában.

Melegebb hónapokban a jég megolvad, majd a víz is elpárolog így csak a kövek, meg a titokzatos vonalak maradnak hátra.

közösség

további frisss

lap tetejére