"Ahogy étkezünk úgy teljesítünk" - dr. Fitz Péter, táplálkozási szakértő előadásán jártunk

Szerző: Frisss.hu Fotó:Hornyák Emőke • 2016. szeptember 28., szerda •
A szakember szerint sokkal nagyobb veszélyben vannak a mostani sportolók.
Ahogy étkezünk úgy teljesítünk - dr. Fitz Péter, táplálkozási szakértő előadásán jártunk

A szombathelyi Aligátor Vízilabda Utánpótlás Sportegyesületnek (AVUS) köszönhetően, kedden teljesen belemerülhettünk a Savaria Egyetemi Központ dísztermében a táplálkozás és a sport kapcsolatába. Az est vendége dr. Fitz Péter, táplálkozási szakértő volt, aki már az előadás elején felvázolta, hogy mik azok a tényezők, amik a sportolók teljesítményére leginkább hatással vannak. 

A sportteljesítmény meghatározó faktorai közé tartozik az edzés, versenyzés, az egyéni adottságok, az érzelmi egyensúly, illetve a sporttáplálkozás is. Az utóbbira már az ókorban is nagy figyelmet fordítottak, külön táplálkozási terv alapján étkeztek a sportolók.

Azonban nem lehet egyetlen étrendet összeállítani és ezt alkalmazni mindenkinél, mivel például egy-egy sportághoz más izomcsoportokat kell intenzívebben fejleszteni.

Az, hogy az étrendnek mekkora szerepe van a teljesítményben, attól is függ, hogy az illető milyen sportot űz. A testépítőknél például 50-60 százalékban játszik szerepet, míg az úszóknál 20-25 százalékban.

Magyarországon az sportolók értrendjével általában kevesebbet szoktak foglalkozni, mit külföldön, de van olyan ág, ami még inkább gyerekcipőben jár nálunk, ezt a sportpszichológia. Pedig ez az egyéni sportolóknál és egy csapat játékosainál is nagyon fontos, mivel például egycsaládi tragédia vagy egy magánéleti válság is komoly kihatással lehet a teljesítményre.


 
Fitz Péter felhívta arra is a figyelmet, hogy egyre nagyobb veszélyben vannak a mostani sportolók, ugyanis kinyílt a piac és szinte már bármilyen táplálékkiegészítő beszerezhető. Ezek azonban inkább ártanak, mint segítenek, mert szedhet valaki egy jó minőségű anyagot ebből, ha a szervezete nem megfelelően reagál rá. Ezért nagyon fontos szakemberhez fordulni, akivel a következőket tanácsos egyeztetni:

  • vérkép-analízis
  • testtömeg-vizsgálat
  • táplálkozási napló vezetése
  • életritmus-konzultáció
  • személyre szabott táplálkozási terv

Végül a szakember beszélt arról is, hogy ha egy sportoló - egyeztetést követően - nem csak a táplálkozási szokásain változtat, hanem tudatosan vásárol, illetve odafigyel a szokásaira, akkor hamar csúcsformába kerülhet.    

közösség

további frisss

lap tetejére