"Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz!"

frisss.hu • 2015. március 07., szombat •
Nemzetiségi horvát tematikus napot tartottak a Premontrei Gimnáziumban március 4-én. A tanév örömeihez az éppen 20 éve újraindult gimnázium jubileumán túl a nemzetiségi horvát nyelv oktatásának, valamint a horvát kultúra és néphagyomány ápolását célzó foglalkozásoknak a bevezetése is hozzátartozik.
Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz!
A rendezvényen jelen voltak a gradistyei horvát falvak polgármesterei, a horvát önkormányzatok képviselői, a NymE horvát tanszékének oktatói, továbbá több iskolaigazgató és tanárkolléga. 

Az ünnepséget számos rangos személy is megtisztelte:

Gordan Grlić Radman - Horvátország budapesti nagykövete

Berislav ®ivkovič - a budapesti horvát nagykövetség első titkára

Mišo Hepp – a horvát nemzetiség szószólója a Parlamentben

Mate Firtl – a gradistyei horvátok parlamenti képviselője

Harangozó Bertalan – kormánymegbízott

Fazakas Zoltán Márton kormányzó perjel köszöntőjében kitért a horvát-magyar történelem több kapcsolódási pontjára, és arra, hogy mennyire fontos a kisebbségben élő nemzetiségek kultúrkincsét továbbadni a felnövekvő generációnak. Az iskola igazgatónője anyanyelvén, horvátul üdvözölte a vendégeket. Köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették és segítették a nemzetiségi horvát nyelvoktatás bevezetését a Premontrei Gimnáziumban, külön kiemelve Timárné Skrapits Anna tanárnő munkáját, aki a horvát nyelvoktatásért felel, valamint Filipovits Rajmundét, aki a diákok zenei nevelését vállalta el. Egy új nyelv elsajátítása egyúttal ablak a világra. Tény, hogy a többnyelvűségnek óriási előnyei vannak a mai modern Európában, tanulmányok igazolják, hogy a több nyelvet beszélő gyerekek kreatívabbak, nyitottabbak a kommunikáció és kapcsolatteremtés terén, toleránsabbak más kultúrákkal szemben, és mindenképpen előnyt élveznek a munkahelykeresésnél is.

Az ünnepet Gordan Grlić Radman nagykövet is megtisztelte jelenlétével, aki igen népszerű a gradistyei horvátok körében. Közvetlensége és megnyerő egyénisége révén élmény volt a vele való találkozás. Bízunk abban, hogy az ünnepségen fellépő egykori, jelenlegi és jövőbeni premontreis diákjaink éneke, zenéje és tánca nemcsak őt, hanem az egész publikumot is megörvendeztette.

A gradistyei horvátok történelmét Handler András, a Magyarországi Gradistyei Horvátok Egyesületének elnöke ismertette, míg a horvátok nagy becsben tartott hangszerét, a tamburát Filipovits Rajmund mutatta be. 

Nagy sikert aratott a diákok körében a horvát táncház, amelyet Skrapits Péter, a Gradišće Horvát Kulturális Egyesület művészeti vezetője irányított.

Vendégeink terített asztal mellett beszélgethettek kultúráról, horvát-magyar kapcsolatokról, barátságról, tervekről és a jövő nagy kihívásairól. Szép példája a két kultúrának a gimnázium falain belül történő összekapcsolódására egy hajdani premontreis diák, a később fizikusként működő, magyarul és horvátul is verselő Skrapits Lajos munkássága, akinek az anyanyelvről szóló költeménye az ünnep alkalmából Timár Anna Zorica 9. A osztályos tanuló tolmácsolásában is elhangzott.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére