Csaknem félmillió embert szórakoztatott idén az AGORA

frisss, SzombathelyPont • 2018. december 31., hétfő •
Parais Istvánt, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatóját kértük fel évértékelésre.
Csaknem félmillió embert szórakoztatott idén az AGORA

A nyugat-dunántúli térség meghatározó kulturális, közművelődési intézménye az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ. Az agórák országos hálózatát tekintve a kulturális-művészeti, közművelődési, a közösségi kulturális események legfőbb helyszínei az agórák. Intézményünk, rendezvényeink aktív látogatói létszáma 2018. évben elérte a 480 000 fő látogatói létszámot.  A látogatók, a fenntartó Önkormányzat elvárásai, az országos közművelődési szakma-megújító törekvéseknek megfelelően minden korcsoportnak élményt, szórakozást és tudást nyújtunk.

Elindult az elsősorban a fiatalokra építő közösségi platformok kialakítása. Megerősödtek a digitális kultúrával foglalkozó találkozóink (Youtuberek, Megosztók), az irodalmi érdeklődésű fiatalokat vonzó estjeink (Slam Poetry), sikerrel folytatódott a Szerda Esti Akusztik könnyűzenei pályázati programja, elindult sajátos gasztro-sorozatunk a „has-tag” és sikeres program együttműködést folytattunk a városi diákönkormányzattal is. Ezek mellett otthont adtunk csaknem 20 zenekar közreműködésével az „Öröm a zene” országos zenei tehetségkutató programnak.

Hagyományos, nagyrendezvényeink, ünnepi és szabadtéri nagyrendezvényeink közül továbbra is ikonikus szintű a Tánc Világnapja, a Quadrille Európai Táncfesztivál, a Városi Gyermeknap, a Savaria Nemzetközi Táncverseny, a Szentivánéji Vigasságok. Újító szándékkal jelentek meg az aktivizáló tematikájú rendezvényeink: Költészeti napi flashmob, a Fő téri kézműves ételes Food Truck Show tehetségkutató része és a rengeteg embert, érdeklődőt és zenészt vonzó „Dal a miénk” közösségi projekt Szombathely Fő terén.

Kiemelt célcsoportunk a gyermek és ifjúsági korosztály. Az aktív családi együttlétet támogató rendezvényeink nagyon népszerűek: a havonta, vasárnaponként megrendezésre kerülő Családi játszóházak programját látogatók létszáma a kétszeresére növekedett. A Kézműves kuckó foglalkozásain valamint a hagyományőrző és ünnepekre felkészítő kézműves sorozatokban egy év alatt közel 150 óvodás és iskolás csoport, 3400 fő diákkal vett részt.

Megerősítettük a civil, közösségi együttműködéssel megvalósuló programjainkat: ennek kiváló példája a Hacuka Közösségi Vásár.

Mindezen kreatív újdonságok mellett továbbra is népszerűek hagyományos filmes szakági szolgáltatásaink, a magyar és európai művészfilmek bemuatói. A mozi mint közösségi tér kamara koncerteknek, kiállításoknak, jótékonysági rendezvényeknek, gáláknak kedvelt helyszíne. Januártól novemberig 34 859 fő látogatta az AGORA-Savaria Filmszínházat Szent Márton kártyával, ez a mozi és a Szent Márton Kártya népszerűségét egyaránt jelzi. A társadalmi érzékenyítés jegyében novemberben önkormányzati és civil együttműködésben rendeztük meg a „Mi is itt vagyunk!” gálaműsort a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából.

Szintén a társadalmi érzékenyítés és nívós művészeti értékek találkozását segítette a 100-tagú cigányzenekar jótékonysági koncertje a Sportházban, mely nemzeti kulturális értékeink megőrzését és népszerűsítését is szolgálta.

 


 

közösség

további frisss

lap tetejére