Ágh Ernő: a bajbajutottakat ott kell segíteni, ahol élnek, nem bajt kell idehozni

Frisss.hu - Fotó: 888.hu/MTI Fotóbank • 2016. szeptember 30., péntek •
A kötelező betelepítés közbiztonsági hatásairól kérdeztük a képviselőt.

A Frisss FM97.7 Ágh Ernő önkormányzati képviselőt, a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnökét kérdezte, hogy milyen hatásai és következményei lehetnek a menekültválságnak a közbiztonságra nézve:

Milyen hatása van a migrációnak a közbiztonságra, jelent ez valamiféle veszélyt az állampolgárokra nézve?

Igen, ha azt nézzük, csak a tavaly másfél millió bevándorló érkezett Európába. Tehát ez a szám folyamatosan növekszik és még tovább nőhet, ha a családegyesítés is bekövetkezik. Ezt a válságot Brüsszel rossz politikája idézte elő. Most láthatjuk és hallhatjuk a tragikus következményeit, mert ahol megjelennek, ott bizony a közbiztonságra veszélyt jelentenek.

Fotó: 888.hu/MTI Fotóbank

Az európaitól eltérő kultúrával rendelkeznek és mint láthatjuk, integrációjuk az európai társadalomba nehézkes, ezt bizonyítják a nyugati példák is. Ezért, a bajbajutottakat ott kell segíteni, ahol élnek, tehát nem bajt kell idehozni, mert bizony veszélyt jelentenek.

Most, per pillanat mi a helyzet Szombathelyen a közbiztonságot tekintve? Úgy tudjuk, hogy egész jó adatokkal lehet szolgálni, de egy esetleges betelepítés milyen hatással lenne a jelenlegi állapotra és a város életére?

Vas megye közbiztonsága jó, az országban az egyik legjobb és hasonló a helyzet Szombathelyen is, ez köszönhető az itt élő lakosok jogkövető magatartásának, amit többször elmondtam a televízióban és más médiumoknál is, mert bizony ilyen környezetben élünk.

De, emellett meg kell említenem az illetékes szervek, a rendőrség, a polgárőrség és a megelőzés érdekében telepített technika - itt gondolok a kamerarendszerekre - munkáját is. Az esetleges betelepítés, ahogy sajnos a nyugati példákon látjuk, megváltoztatná ezt a békés helyzetet. Az eddigi stabil biztonságérzetünk romlana és az ország, illetve a város idegenforgalmára is kihatna, hiszen a turisták is a biztonságos úti célokat keresik, ilyen hazánk és Szombathely is.

Ha Brüsszel mégis tartaná magát a tervéhez, a betelepítés milyen feladatokat adna Önöknek?

Hát, ha Brüsszel tartaná a szándékát és mégis, ez akaratunk ellenére bekövetkezne, az az ország és a város terheit nagyban megnövelné. Említhetném a szociális, az egészségügyi kiadások növekedését, de a védelmi - amit a biztonságunkra fordítunk - kiadásokat is megnövelné. A rendőrség létszámát fejleszteni kellene és a polgárőrségét is, amennyiben még vállalkoznának erre a feladatra, hiszen esetleg rájuk is veszélyt jelenthetnek.

A kamerák számát is jelentősen meg kellene növelni, tehát anyagi terheket jelentene a város számára A város költségvetése adott, máshonnét hiányoznának pénzösszegek, tehát kevesebbet tudnánk fordítani az általunk fontosnak tartott egészségügy, oktatás, infrastruktúra, az utak, a járdák és a vízelvezetők fejlesztésére.

Mindezekből következik, hogy fontos lépés lesz a most vasárnap, az az október másodika, amikor lesz a kvótanépszavazás. Miért fontos, hogy minél többen menjenek el szavazni?

Fotó: 888.hu/MTI Fotóbank

A népszavazás a demokrácia egyik fontos eszköze. Kifejezhetjük véleményünket, a kiíráshoz több mint kétmillió választópolgár aláírását adta. Volt olyan párt, aki a kétszázezret sem tudta összegyűjteni hitelesen, és most otthonmaradásra buzdít. Hangsúlyozom, nem vagyunk EU ellenesek, tehát a jövőt továbbra is így képzeljük el, de az unió a nemzetállamokból áll és ezek véleményét bizony meg kell hallgatni.

Az ország lakosságának védelme a mindenkori kormány felelőssége és feladata. A sorsdöntő népszavazás eredményével megerősíthetjük és felhatalmazhatjuk a kormányt, hogy Brüsszel olyan döntést hozzon, ami számunkra is megfelelő. Tehát, nem pártkérdés az ország védelme, közös összefogásra van szükség és arra kérem Önöket, szombathelyieket, magyarokat, hogy közös erővel állítsuk meg ezt a brüsszeli ámokfutást. Mi döntsük el, hogy milyen országot szeretnénk, milyen lesz a jövőnk öt-tíz év múlva. Ne kockáztassuk gyermekeink jövőjét!

közösség

további frisss

lap tetejére