Adj otthont egy vércsecsaládnak!

frisss • 2019. július 10., szerda •
Védett ragadozómadarunk, a vörös vércse védelmére indul akció Vas megyében
Adj otthont egy vércsecsaládnak!

Villamos távvezeték-tartóoszlopokra helyez ki speciális műfészkeket, úgynevezett vércseládákat az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az E.ON-nal közösen. Több ilyen költőládát már felszereltek tavasszal, amelyeket a vörös vércsék felfedeztek és be is költöztek, ezekben már fiókákat nevelnek. Az akcióhoz bárki csatlakozhat műfészek adományozásával, a nemzeti park a madárvilág megőrzése és gyarapítása iránt elkötelezett vállalkozások és magánszemélyek jelentkezését várja.

A más madarak fészkét elfoglaló vörös vércse a rágcsálók egyik leghatékonyabb természetes ellensége, így letelepedésük nem csak színesíti az adott régió élővilágát, de az emberekhasznára is válik: környezetbarát módon, vegyszerek alkalmazása nélkül megoldódik a rágcsálók szántóföldi kártétele elleni védekezés. A vércsék megjelenésével egészségesebb környezetben élhetünk.

„Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság célja, hogy a nyugati országrészben is minél nagyobb számban telepedjenmeg az egyik legkisebb hazai ragadozó madár, a vörös vércse. Ezért vércsevédelmi akciót hirdettünk, amelynek lényegea kifejezettena vércsék számára kialakított tartós költőládák elkészítése és azok kihelyezése.Egy ilyen láda legalább 25 évre biztonságos fészkelőhelyet jelentegy vércsedinasztia számára, amiez idő alatt akár 100 fiókát is felnevelhet. Az akció keretében bárki adományozhat műfészket a vércséknek, arészletekről a nemzeti park honlapján lehet tájékozódni” – mondta el Harsányi Krisztián a program szakmai felelőse, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője.

Az akcióhoz csatlakozott az E.ON Hungária Zrt. is, azenergiacég a nagyfeszültségű távvezeték-oszlopain biztosít helyet a költőládáknak, elvégzi azok felhelyezését, valamint 10 darab műfészek beszerzésével támogatja a nemzeti park természetvédelmi akcióját. A korábban már elhelyezett fészkeket szívesen használják a régióba érkező párok, ezekben 3-5 fiókát nevelnek.

A vércsevédelmi akciót a nemzeti park természetvédelmi szakemberei koordinálják: megszervezik a költőládák gyártását, kiválasztják a legmegfelelőbb vércse-élőhelyeket, segítik a műfészkek kihelyezését, majd figyelemmel kísérik a vércsék fészekfoglalását, a költések eredményességét.

Afiókák kirepülés utáni azonosításához a fiatal madarak gyűrűzéseszükséges, ebben az E.ON szakembereinek segítségére van szükség. Az oszlopon magasan lévő fészkekből biztonságosan csak a vállalat oszlopmászásban tapasztalt szerelői tudják lehozni a fiókákat, illetve visszavinni őket a gyűrűk felhelyezése után.

„A gólyákat már több, mint 4300 fészektartóval várjuk az E.ON ellátási területén, a madárvédelmi szakemberekkel közösen kihelyezett fészekhelyek száma évről-évre folyamatosan nő. Az Őrségi Nemzeti Parkkalmegkezdettmunkánk különösen kedves számunkra, hiszen itt mi is aktívan tehetünk azért, hogy a hazánkban védett vörös vércsék új otthonra találjanak, és végleg letelepedjenek a térségben” – mondta el Pántya Attila, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. üzemigazgatója.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére