„Add a szíved!” – kék séta az autizmus világnapján

frisss.hu, MTI Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 02., szombat •
Szombathelyen is felengedték a kék lufikat.
„Add a szíved!” – kék séta az autizmus világnapján

A becslések szerint Magyarországon minden századik gyermek autizmussal él, a gyógypedagógiai terápiák révén azonban jól fejleszthető ez az állapot - mondta az Autisták Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Az autizmus nem gyógyítható genetikailag meghatározott állapot, amely különböző mértékben, egyéni módon, változatosan jelenhet meg az érintetteknél. Szombathelyen is megemlékeztek az autizmus világnapjáról. A délután folyamán az Aranyhíd Nevelési-Oktatási és Integráció Központban bemutatkoztak az autizmus-ellátás különböző helyi intézményei: Micimackó Óvoda, Aranyhíd EGYMI, Váci Mihály Általános Iskola, Holnap Háza lakóotthon, Ma Háza foglalkoztató, RUM - Kastély EGYMI és Csimborasszó Gyermekközpont. Aztán az intézménytől elindult a séta, ahol a résztvevők kék lufikkal vonultak az Óperint utcán, a Kiskar utcán át a Fő térig.

A Városháza előtt felállított kis színpadon a Weöres Sándor Színház színművészei mellett bemutatkoztak az Aranyhíd EGYMI tánc és drámaszakkörének szereplői, tanulói.

Takátsné Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke beszédében elmondta, 2008 óta április másodika az autizmus világnapja. A cél, hogy a figyelem rájuk is irányuljon. „Az autizmussal élő emberek másképpen dolgozzák fel a külvilágból származó ingereket, információkat, érzékszerveik sokszor túlságosan finomak vagy éppen ellenkezőleg, nem eléggé érzékenyek. Ez a működés problémát jelent a társas kapcsolatokban is. Ők egy kicsit másképpen látják a világot és nem biztos, hogy alkalmazkodni tudnak hozzánk, így nekünk kell hozzájuk.”

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére