A történelmi Savária a lábunk előtt hever

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2016. december 24., szombat •
Az Irodalmi Műhely sorozat programja keretében ünnepi könyvbemutatót tartottak az ŐrvidékHázban, ahol a ,,SAVARIA múlt a jelenben” című könyvet adták közre.
A történelmi Savária a lábunk előtt hever

A történelmi Savaria a lábunk előtt hever – ezekkel a szavakkal üdvözölte a csodálatos zenei köszöntő után Farkas Csaba igazgató az ŐrvidékHáz idei záró rendezvényén megjelenteket, majd dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszönte meg a szellemi műhely egész éves tevékenységét, de persze az új kötetet is méltatta.

A könyv, melynek már a címe is szenzációs, óriási értékkel bír, hiszen megmutatja, mi létezik most és mi lehetett annak idején. A szombathelyiek tudatában benne van, hogy egy ősi, történelmi városban élnek, de az emberek többségének buksijában ez egy fehér folt. Masszi Ferenc grafikusművész csodát művelt, szerintem helyettünk is gondolkodott. A kötettel nemcsak a könyvkiadás, de Szombathely is gazdagodott. Gyönyörű szép kiadvány ajándékként is hozzájárulhat a békés, áldott ünnepekhez – fogalmazott a város első embere. 

A polgármesteri köszöntő után a szerzők és az alkotók mutatták be a kötetet. Elsőként Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója avatta be a jelenlévőket a kulisszatitkokba.

Olyan könyvet tarthatunk a kezünkben, amelynek az első oldala, az Iseumról szóló képe is már mindent elmond a kétezer éves városról. A múlt és a jelen, a kiállítási környezetben megjelenő leletek árulkodnak. A 24 fejezetből álló könyv feldolgozza a csodát. Olyan kincs született, amelyért öt ember éjszakákat töltött együtt – hangsúlyozta Csapláros Andrea.

Sosztarits Ottó régész-muzeológus, az Iseum Savariense intézményvezető-helyettese szerint Savaria jól kutatott, de kevéssé ismert város, ezen is segíteni akar az új könyv.

Amit nem lehet lerajzolni, az nincs, az nem is létezik. Savaria kutatásának mindig voltak fontos pillanatai, ha ezeket nem rajzoljuk le, akkor az már többé már nem is lesz. Sokan el sem hiszik, hogy mérhetetlen információk, hihetetlen kincsesbánya felett ülünk, amit meg kell mutatni az itt élő és ideérkező embereknek egyaránt – tette hozzá Sosztarits Ottó.

Masszi Ferenc grafikusművész pedig arról beszélt, hogyan kötődik össze a múlt és a jelen.

Nekünk kellett kitalálni a technikákat, hogyan is mutatjuk meg a kétezer éves emlékeket – fogalmazott a művész.

Szerzőtársa, Budai István fotóművész, aki árkokon, bokrokon keresztülhaladva dolgozott, azt is lefotózta, ami 2 ezer éve ezelőtt történt.

Ez a város egy élhető, nyugodt város, ahol a fiatalok is megtalálhatják számításukat, szerintem ez a könyv is hozzájárul, hogy tudják ők is, érdemes Szombathelyen élni – fűzte hozzá a fotóművész.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária szakbizottsági elnök véleménye szerint a városnak ez egy olyan kiadványa, mely nagy büszkeséggel tölthet el mindenkit.

A bizottság hiába segítene, ha nem lennének olyan szakemberek, akiket Farkas Csaba sikeresen összefog. Az anyagiak csak eszközként funkcionálnak, a szellemi tőke felbecsülhetetlen. Ilyen rövid idő alatt, ilyen nagyszerű könyvet alkotni, maga a csoda. A kötet nagymértékben hozzájárul a városi identitásérzék erősítéséhez – tette hozzá az elnök asszony.

Közben behozták a városmakett kicsinyített változatát, az igazit egyébként majd december 29-én 15 órától lehet majd megtekinteni a Fő téren, majd a könyvbemutató végén P. Csány Péter lelkész karácsonyi üzenetében úgy fogalmazott, hogy ,,amennyiben mélyre ásunk, sok mindent találunk”.

Karácsonyi meglepetésként a Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesület, mint kiadó és a könyv szerzői minden jelenlévőt megajándékoztak a kötet egy-egy példányával.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére