A társadalmi felzárkóztatás jegyében

szróbert-HCs • 2014. október 08., szerda •
A Türr István Képző és Kutató Intézet TÁMOP 5.3.8-B-12/1 projektjének keretében, a Szombathelyi Területi Igazgatóság által indított szakmai képzések egyike a napokban sikeresen lezárult. A frisss.hu a Fedett Uszodában tartott szerdai sajtótájékoztatón megtudta, hogy a tisztítás-technológiai szakmunkás OKJ-s képzés is része annak a Kormányprogramnak, amely a leghátrányosabb helyzetű rétegek munkaerő-piaci esélyeinek növelését szolgálják. A VASIVÍZ ZRt. a képzésben résztvevőknek gyakorlati helyet biztosított a szombathelyi Fedett Uszodában és Termálfürdőben.
A társadalmi felzárkóztatás jegyében

A Fedett Uszoda és Termálfürdő tárgyalójában megtartott tájékoztatón Takács György,  a Türr István Képző és Kutató Intézet területi igazgatója elmondta: a társadalmi felzárkóztatás rendszerén keresztül azoknak segítünk, akik szeretnének kikerülni jelenlegi helyzetükből, vagyis fejlődni kívánnak. Természetesen a foglalkoztatáson keresztül a mélyszegénység megszüntetése is a feladataink között szerepel. Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében látjuk el feladatainkat.

A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy a projekt keretében 50 ezer embert szólítottak meg, a kompetenciaképzésbe 10 ezer embert vontak be, a képzést 5 ezren teljesítették, a támogatott foglalkoztatásban 2 ezren vettek részt, legalább 90 napig kereső foglalkozást pedig ezren végeztek.  

Az igazgató az előadásában a projekt részei között említette a toborzást, a regisztrációt, a kompetenciamérést, az egyéni fejlesztési és cselekvési tervet, a szolgáltatási térképet, a közösségfejlesztést, a mentorálást, az alapkompetencia fejlesztő mérést, a készségfejlesztő és szocializációs tréninget, a szakmai képzést, a rehabilitáció tanácsadást és vizsgálatot, valamint a foglalkoztatást.

A szombathelyi tisztítás-technológiai szakmunkás OKJ-s képzés 480 órát ölelt fel, melynek 30%-a volt az elmélet aránya. A gyakorlat pedig a Fedett Uszodában zajlott 336 órában, majd elméleti és gyakorlati vizsgát tettek, és már öten el is helyezkedtek.

Dr. Kohuth Viktor, a VASIVÍZ ZRt. vezérigazgatója kiemelte: az OKJ-s képzéshez cégünk a gyakorlati helyszínt biztosította, illetve a leghátrányosabb helyzetűeken segített. Tizenegy embernek biztosítottuk a gyakorlati képességek megszerzését. Stratégiai együttműködést alapoztunk meg ezzel a feladattal, elfogadtuk az esélyegyenlőségi alapelveket és a társadalmi felelősségvállalást, valamint a felzárkóztatást is. Azok is bekapcsolódhattak a projektbe, akik 24 hónapja nem jutottak munkához, illetve a fogyatékkal élők is.     

Kántás Zoltán, a VASIVÍZ ZRt. fürdővezetője pedig arról beszélt, hogy a képzésben résztvevők munkája kiemelkedő volt. Elmondta, hogy a sikeres vizsgázók visszakerülve a munka világába, újra értékes részei lehetnek társadalmunknak. A fürdővezető azt is hangsúlyozta, hogy 1 millió forintos megtakarítást sikerült elérniük, hiszen a képzők felé bérleti díjat tudtak elszámolni, illetve a képzés során az anyagköltséget is elszámolhatták. Az együttműködés, illetve a projekt a jövőben is folytatódik.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére