A szombathelyi Városházán mutatták be a 35. gyalogezredre emlékező könyvet

NR - Fotó: Benkő Sándor/Szombathely.hu • 2017. május 25., csütörtök •
Vas megye Don-kanyart megjárt katonáinak visszaemlékezését dolgozták fel.
A szombathelyi Városházán mutatták be a 35. gyalogezredre emlékező könyvet

A szerda délutáni könyvbemutató egy különleges állomását mutatta be Szombathely katonatörténetének, ugyanis 75 évvel ezelőtt, április 12-én kezdődött meg a 3. hadtest csapatainak Doni Frontra történő kiszállítása. Ennek a hadtestnek volt a része a 35.  szombathelyi gyalogezred, amelynek a történetét György Sándor 2012-ben kezdte el kutatni.

A szerteágazó kutatómunka eredménye a "Szombathelytől a Don-kanyarig – a 35. gyalogezred pokoljárása" című könyv, amely a II. világháborúban harcoló alakulatról szól és a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg. A délután házigazdája Farkas Csaba volt, az ŐrvidékHáz igazgatója.

"Az emberiség története háborúkkal teli. Mindig megfogadjuk ugyan egymásnak, hogy soha többet nem lesz ilyen, soha többet nem lesz háború. Örülünk és boldogok vagyunk, hogy Európában, Európának a közepén most már 1945 óta nincs háború" - mondta Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Városának polgármestere köszöntő beszédében.

A kiadványhoz tartozik egy 3373 nevet tartalmazó veszteséglista is, amely szintén a szerző György Sándor történésznek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusz hallgatójának a munkája.

A Don-kanyarban harcoló katonák hősiességéről és a történelmünk ismeretének fontosságáról beszélt Horváth Zsolt diákpolgármester. Őt Kazári József és Szimedli József doni túlélők követték, akik a fronton megéltekről beszéltek.

"Nincs annál megtisztelőbb feladat, hogy az ember a Pázmány Péter Katolikus egyetem tanáraként volt diákom, jelenlegi doktorandusz hallgatóm művét és tudományos tevékenységét méltathatom... Nagyon remélem, hogy ez a második világháborús korszak lesz az, ami meghatározóan a korszaka lesz" - mondta Horváth Miklós DSc hadtörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára.

Végül a szerző, György Sándor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktorandusz hallgatója köszönetet mondott mindazoknak, akik a könyv megírásában segítették. Külön kiemelte Jagadics Pétert, a Savaria Katonatörténeti Kiállítás kurátorát, aki a figyelmébe ajánlotta a témát.

Fotók: Benkő Sándor via Szombathely.hu

közösség

további frisss

lap tetejére