A szombathelyi Petőfi-telepen élők már most is használhatják helyi járatos bérleteiket a helyközi buszokon

NagyRobert - Fotó: Frisss.hu/Hornyák Emőke • 2017. február 09., csütörtök •
A rendszer nem új, és a most megkötendő szerződés sem változtat a dolgokon.
A szombathelyi Petőfi-telepen élők már most is használhatják helyi járatos bérleteiket a helyközi buszokon

A szombathelyi Petőfi-telepen élők már 6 éve használhatják a helyközi buszjáratokat a helyi járatos bérleteikkel, igaz, akkor még a Vasi Volán járatait vehették igénybe, de a váltás után az ÉNYKK is hasonlóképp járt el. Ez a megállapodás a körzet korábbi képviselőjének, Ágh Péternek volt köszönhető.

Most viszont némileg bezavart a képbe a február 2-i közgyűlés, illetve annak a 6. napirendi pontja, amit elfogadtak. Ebben volt egy szakmai vélemény az ÉNYKK-tól, mely szerint a Petőfi-telepen kívül máshol nem tartják indokoltnak a helyközi buszok bevonását a szombathelyi helyi járatos közlekedésbe.

Fotó: Szombathely.hu

Ezzel együtt egy új, háromoldalú megállapodást kell kötnie Szombathely Megyei Jogú Városnak, az ÉNYKK-nak és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, mivel a helyközi buszközlekedést a minisztérium, a helyit pedig a város rendeli meg.

A helyzet tisztázása érdekében megkerestük Ágh Ernőt, a körzet jelenlegi képviselőjét és a Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság elnökét. Ágh Ernő kérdésünkre elmondta, hogy a Petőfi-telepen élőknek nem kell megvárnia a szerződés aláírását, mivel az ÉNYKK rugalmasan kezeli a helyzetet, ahogy tette azt eddig is.

Viszont fontos megjegyezni azt, hogy a Petőfi-telepiek csak a kijelölt szentpéterfai helyközi buszjáratokat vehetik igénybe, a 23-as helyi járatos busz menetrendje pedig változatlan marad. A helyi és helyközi járatok együttes használata pedig a legköltséghatékonyabb megoldás ezen a városrészen.

A 23-as járat esetleges bővítése azért nem megoldás, mert ezeknek a buszoknak egy része nagyon alacsony kihasználtsággal közlekedne, ami csak veszteséget termelne, míg a rendszeres buszközlekedésre a lakosságnak igénye van.

közösség

további frisss

lap tetejére