Köszöntötték a zarándokot, aki rekord idő alatt tette meg a Tours-Szombathely távot

Frisss.hu Fotó: Benkő Sándor • 2016. július 18., hétfő •
2000 kilométert simán bírt a túrabakancs.
Köszöntötték a zarándokot, aki rekord idő alatt tette meg a Tours-Szombathely távot

Hétfőn délre várták, végül egy órával korábban érkezett meg Szombathely Fő terére Kinyó Zsolt, földrajz-történelem szakos tanár, aki június 9-én gyalog indult útnak a franciaországi Tours-ból Szombathelyre, hogy teljesítse a több mint 2000 kilométeres távot.

Kinyó Zsolt végül 39 nap alatt abszolválta a Szent Márton Utat, ami eddig csak neki sikerült ilyen rövid idő alatt. Egyébként alig tucatnyi embernek sikerült ez a mutatvány, ők átlag 3-4 hónap alatt, kisebb-nagyobb megszakításokkal teljesítették a Via Sancti Martini-t.

Szent Márton nyomában

A Fő téren Dr. Puskás Tivadar várta a vándort, akit látszólag nem viselt meg túlzottan az út, bár a cipősarka rendesen elkopott a hosszú gyaloglás során. Az időjárás sem volt mindig kegyes hozzá, a tikkasztó hőség és szakadó eső sem az a kimondott túraidő.

 

"A cél is fontos, de nem szabad lebecsülnünk az odáig elvezető utat!" - mondta Kinyó Zsolt.

 

A 2000 kilométeres útra helyenként a két véglet volt jellemző, mert volt, hogy Zsolt vetett ágyban aludhatott és reggelit is készítettek neki a szállásadói, viszont voltak olyan napok is, amikor a szabad ég alatt hajtotta álomra a fejét.

Nem volt sima

 

Az időjárás viszontagságai nem csak az utazót viselték meg, néha az utak állapotán is sokat rontott egy-egy kiadósabb eső és olyankor külön kerülőkre kényszerült, de emellett is akadt számos olyan szakasz, ahol gyalogosan egyszerűen nem lehetett közlekedni, mert vagy út nem volt, vagy egy forgalmas autópálya szélén kellett volna letudni a kilométereket, ami a 14 kilós felszereléssel, élelemmel és vízzel már amúgy sem egy egyszerű feladat.

"Kinyó Zsolt, a zarándok elvitte Szombathely hírét egészen Tours-ig. Köszönjük szépen neki! Amúgy nem csak a tevékenység, hanem Szent Márton szellemisége az, ami lényeges, hogy mindannyiunknak tovább kell vinni a segítés szellemiségét." - mondta Dr. Puskás Tivadar polgármester.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére