A szombathelyi az ország legnagyobb börtöne

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 17., kedd •
Tudta, hogy tavaly közel megkétszereződött a szombathelyi börtön befogadóképessége? Gondolta volna, hogy a fogvatartottak nagy része nemcsak munkát vállal, de a szabadidejét is igyekszik hasznosan eltölteni? Minderről Tóth Tamás Tibor dandártábornok, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka beszélt a Frisss FM műsorában.
A szombathelyi az ország legnagyobb börtöne

– Az elmúlt években nagy változások történtek a büntetés-végrehajtás területén: harmincöt év után megváltoztak a jogszabályok és tavaly bevezették az életpályamodellt. Új rendszer szerint dolgozunk, de ez megkönnyíti a munkákat – mondta Tóth Tamás Tibor, aki 2013 óta a szombathelyi börtön parancsnoka. Hozzátette: a 2008-ban épült, nyolcszáz férőhelyes intézmény befogadóképessége tavaly 1476-ra nőtt, így az ország legnagyobb börtöne lett. Azóta a legkisebbtől a legmagasabb fokon elítéltet is hoznak ide, nőket és férfiakat egyaránt. „Komplex és embert próbáló feladat, hogy megfelelően helyezzük el őket” – fogalmazott a dandártábornok.

Farkas Beni kollégánk vendége volt. Itt pedig fotókat és cikket talál arról, amikor bejáráson voltunk a börtönben

Vissza a munka világába

A cél az, hogy a fogvatartottak szabadulásuk után dolgozzanak, becsületes úton keressenek pénzt. Mivel azonban a legtöbbjüknek nincs, vagy nem megfelelő a képzettsége, oktatást szerveznek számukra. A középiskolai tanulmányok elvégzése mellett arra is van lehetőségük, hogy szakmát szerezzenek. Tóth Tamás Tibor beszélt arról is, hogy a fogvatartottak részvételével bérmunkát vállalnak, több nagyvállalkozásnak bedolgoznak, továbbá patakmedreket takarítanak, besegítve ezzel a vízügyi szakembereknek.

A börtönparancsnok szerint nagy előrelépés, hogy a belső ellátás szinte száz százalékos: tizenkét állami tulajdonú Kft. működik az országban, amelyek keretein belül megtermelik az élelmiszereket, pékségeket működtetnek, megvarrják a saját illetve a kollégák ruháit, de még a törölközőt, ágyneműt is maguk készítik. Hozzátette: jelenleg közel kilencven százalékos a foglalkoztatottság, de a cél az, hogy minden munkaképes fogvatartottat foglalkoztassanak.

Jóvátételi munka és színjátszószakkör

Szabadidejükben sem tétlenkednek a fogvatartottak, különböző szakkörök, előadások, rendezvények közül választhatnak. A börtönök között színházi vetélkedő is zajlik, többen most arra készülnek – mondta Tóth Tamás Tibor. Szólt arról is, hogy a jóvátételi munkát önkéntesen és térítés nélkül végzik a fogvatartottak: ezzel azt szeretnék bizonyítani, hogy valamit vissza tudnak adni a társadalomnak. Így készítettek például a Markusovszky-kórház gyermekosztályának rajzokat, rendbe tették a Szombathelyi Mentőállomáson a gyermekügyeleti helyiséget, a gyepmesteri telepen kerítést építettek, továbbá részt vettek már a TeSzedd! akcióban is. – Az, hogy a szabadulása után ki talál rá a helyes útra, az is nagyban befolyásolja, hogy miként fogadja a társadalom, vagy, hogy tartja-e a családjával a kapcsolatot – fűzte hozzá Tóth Tamás Tibor dandártábornok.

Börtönőröket keresnek

A börtön bővülésével megnőtt az őrök száma is, folyamatos a toborzás. Jelenleg 380-an dolgoznak az intézményben, de még 20-30 főnek tudnak munkát biztosítani. Azoknak az érettségizett férfiaknak, akik szeretnének börtönőrök lenni, a felvételi elbeszélgetés után egészségügyi-, pszichológiai- , és fizikai alkalmassági vizsgán kell részt venniük, majd egy budapesti, bentlakásos oktatás után kaphatnak OKJ-s szakmát. Ezután mentorálassal munkába állhatnak.

A börtönök túltelítettségének megszüntetése érdekében 2019-ig kilenc börtönt építenek az országban. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet minden jogszabályt betartva, száz százalékos telítettséggel működik. 

közösség

további frisss

lap tetejére