A Szombathelyi Állatkórház ismét bizonyított: Mázli meggyógyul!

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke, Szántai Balázs • 2016. február 26., péntek •
A cicát január 23-án a Pityerszeren találták.
A Szombathelyi Állatkórház ismét bizonyított: Mázli meggyógyul!

Mázli története sajnos nem egyedüli. Számtalanszor előfordul, hogy az autósok elütnek egy macskát, majd megállás nélkül tovább hajtanak, ezzel sorsára hagyva az állatot. A cicát Szántai Balázs és Hornyák Emőke találták a Pityerszeren, egy túrát követően.

A megmentők elmondták, hogy többen elmentek a vérző fejű, sokkos állapotú négylábú mellett, senki nem állt meg. Amikor Balázs és Emőke befogták, támadott, védekezett. Siettek vele a Szombathelyi Állatkórházba, hogy minél előbb megfelelő ellátást kapjon, hiszen az élete múlott rajta. Balázs az autóban simogatta, beszélt hozzá, ekkor már nem támadott. A macska orra megtelt vérrel, alig kapott levegőt, de ebben az állapotban is bújt, dörgölőzött, tudta, hogy jó kezekben van, nem marad egyedül. Nagyon rosszul nézett ki: nemcsak az orra sérült meg, hanem mindkét szeme is. Az intézmény egyik orvosa, Dr. Varjú Gábor azonnal megvizsgálta az állatot, röntgen is készült: szerencsére a felvétel nem mutatott belső sérüléseket, az álla viszont eltört. Később hasi ultrahang is készült.

Mázlit az akkori hétvégére befogadták és kezelték, de tudták, több hetes rehabilitációra lesz szüksége. A cica gondozását Balázs elvállalta, jelenleg is nála lakik (a konyhában van a helye, az ideiglenes „wellness és rehabilitációs központban”). Eleinte nem akart enni, gubbasztott, lázas volt. Az első három napban infúzióra, injekcióra kellett vinni, majd két hét múlva ismét infúziókúra következett. Emellett macskanáthás volt: ez egy halálos betegség, magas lázzal, étvágytalansággal, kiszáradással, gyengeséggel jár. Újabb probléma: a fülében atkák voltak. Közben az állkapcsának az állapota javult, a náthára pedig orrcseppet kap jelenleg is. A szeme nehezen jött helyre, de már egészséges. A bajsza letört, a szőre lepörkölődött néhány helyen, kilátszottak a csontjai, a bordái. Ezek a problémák mind javultak. Másfél hétig melegítő párnára volt szükség, mert ki volt hűlve. Balázs párologtatót és infra- és biotronlámpát is használt. Az állatot rendszeresen vitték/viszik az állatkórházba ellenőrzésre, további vizsgálatokra.

Emőkétől tudjuk, hogy Balázsnak van egy másik cicája is, Stikli, aki az első összeszoktatásnál elkapta a macskanáthát Mázlitól (túlélte a balesetet, a kis mázlista), de ő már meggyógyult. Most el vannak zárva egymástól, ugyanis nem érintkezhetnek (de már összehaverkodtak, szokják egymást).

Balázs elmesélte, hogy a Szombathelyi Állatkórház minden orvosa szívügyének tekintette/tekinti a cica állapotát, mindenki kezelte már. Mázli állapota sokat javult, most három hónapos. De a történet még nem ért véget: immunerősítőket, vitaminokat és magas kalóriatartalmú zselés ételeket kap, de még néhány alkalom vár rá az állatkórházban. Felépülése után Balázsnál marad, ők már egy család. 

Név: Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b

Adószám: 26866996-2-18

Telefon: 06/94/310-034

E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

Bővebb információ itt.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére