A szívátültetést is vállalta az anyuka, hogy gyereke lehessen, mégis meghalt a szülés után

frisss.hu, mirror.co.uk, szeretlekmagyarorszag.hu • 2016. március 11., péntek •
Férje a gyász és a kislánya miatt érzett boldogság között őrlődik.
A szívátültetést is vállalta az anyuka, hogy gyereke lehessen, mégis meghalt a szülés után

A 27 éves Leah Briggs tizenkilenc nappal élte túl kislánya születését. Mindenképpen szeretett volna gyermeket, ezért öt évvel korábban egy sikeres szívátültetésen esett át Angliában és úgy tűnt, minden rendben van. Az orvosok engedélyezték a szülést. Ennek ellenére a szívátültetetteknél gyakori koszorúér megbetegedés miatt már nem nevelheti fel kislányát. 

Leah egy spanyolországi nyaraláson ismerte meg férjét, az akkor még csak tizenhét éves Mike-ot. Szerelem volt az első látásra, hiába laktak 200 kilométerre egymástól, minden héten találkoztak otthon is. 

- Tudtam Leah szívbetegségéről, de azt is láttam, hogy semmiben sem korlátozza. Soha nem gondoltuk végig azt, hogy nincs elég időnk. Naponta gyógyszert szedett, csak pár tablettát. És minden hat hónapban kontrollra járt. De kívülről semmi sem látszott rajta - mondja Mike.

A pár 2009-ben házasodott össze, a komolyabb problémák már a következő évben jelentkeztek. Leah-nak ritka szívbetegsége volt, aminek következtében a szívének bal oldala rendkívül megnagyobbodott, nehezen pumpálta a vért. Ezzel élni lehet, a terhesség viszont túl nagy munkát jelentene a szívnek, így azt kerülni kell. 

- Ő évek óta tisztában volt azzal, hogy nem lehet gyereke, és el is fogadta a helyzetet. 

Az esküvő után mellhártyagyulladást kapott Leah, nehezen lélegzett, mellkasi fájdalmai lettek és kerekesszékbe került. Orvosai megállapították, hogy mindenképpen új szívre lesz szüksége. Felkerült a donor listára, majd két hónap múlva, egy ismeretlennek köszönhetően sikeresen végrehajtották a transzplantációt. Mike pánikrohamot kapott az operáció közben, annyira félt tőle, hogy megváltozik Leah személyisége. Amikor felébredt, Mike első kérdése az volt, hogy szereti-e még. Természetesen megmaradtak Leah érzései és ezután öt csodálatos esztendőt töltöttek együtt. Beutazták az Egyesült Államokat, Görögországot, Spanyolországot, Törökországot, majd Liverpoolba költöztek.

– Ha találkozhatnék Leah szívdonorának családjával, megölelném őket, és nagyon megköszönném nekik a lehetőséget. Leah új szíve öt csodálatos évet adott nekünk, és egy gyönyörű kislányt is világra segített - nyilatkozta Mike. 

Leah recepciósként dolgozott, közben pedig kozmetikusnak tanult. Egy évvel a szívátültetés után már hegyet mászott. Ezért amikor ismét felmerült a gyernekvállalás kérdése az orvosok is rábólintottak a dologra. Azt mondták, csak más gyógyszereket kell majd szednie. 

- Nem akartam kockázatni semmit, ami Leah egészségét veszélybe sodorná. De annyira szeretett volna édesanya lenni, és az orvosoktól is zöld utat kapott. 

Egy vetélést követően sikerült ismét teherbe esnie, december 27-re volt kiírva. A terhesség ötödik hónapjában azonban váratlanul megemelkedett Leah pulzusa, az ultrahangos vizsgálat megállapította, hogy folyadék gyülemlett fel szíve körül. Az orvosok ugyan megpróbálták a folyadékot kivezetni, de nem jártak sikerrel, ezért azt javasolták, hogy Leah egészségének védelme érdekében korábban szülessen meg a kis Aria.
A kétkilós kislány november 10-én jött világra. Amikor Leah magához tért kérte, hadd ölelje meg kislányát - mint kiderült ez volt az első és az utolsó alkalom is egyben. A kislányt inkubátorba fektették, Leah pedig az intenzív osztályra került. 
Lea már a szülés előtt sejtette, hogy nagy a baj, Mike-nak azt mondta "Nem akarok meghalni..."
Egyfolytában Aria után érdeklődött, látni szerette volna. Mike bíztatta, hogy ne aggódjon, a lényeg, hogy mielőbb visszaszerezze erejét. Az utolsó este is vele volt a kórházban, úgy tűnt rendben lesz minden. Aztán hajnalban az orvosok azzal keltették, hogy nagy a baj. 

 - Kizavartak, hogy az orvosi team odaférjen, de a szívmonitor egyenes vonalának hangja ott csengett a fülemben. 

A Leah-t életben tartó gépeket végül november 29-én kapcsolták ki. A vizsgálatok kiderítették, hogy szívkoszorúér betegség lépett fel, ami gyakori a szívátültetetteknél és semmi köze a transzplantációhoz. Leah annyi vért kapott és olyan magasan voltak az antitestjei, hogy nem maradt esély egy újabb donort találni..

Mike a gyermeknevelés mellett a donáció melletti kampányhoz csatlakozott. A bal karjára még egy donorkártyát is tetováltatott, hogy mindenki lássa, mennyire elszánt a kérdésben.

 

közösség

további frisss

lap tetejére