A számítógépes vírus, amely a világ minden gépét veszélyezteti

Frisss/HVG - fotó: pixabay, HVG • 2017. május 15., hétfő •
Világszerte több kórházban, bankban és kommunikációs cégnél is leállásokat okozott a WannaCry, amely egy rendkívül fejlett zsarolóvírus.
A számítógépes vírus, amely a világ minden gépét veszélyezteti

A szakértők szerint a hétfői munkakezdés több szempontból is érdekes. A hétvégén szabályos pusztítást végzett a WannaCry fantázianévre keresztelt vírus és ennek hatásait még ma is érezni fogják a dolgozók. A biztonsági szakértők egyetértenek abban, hogy ha egyszerre több számítógép jelentkezik a hálózatra - amelyek hétvégén kikapcsolt állapotban voltak - nagyobb esély lesz a megfertőződésre.

Több százezer számítógépes rendszer esett áldozatául a WannaCry vírusnak, amely hazánkba is elért. Németországban a Deutsche Bahn, Magyarországon pedig az egyik legnagyobb telekommunikációs cég hálózatát fertőzték meg ismeretlenek.

A Malware üzemeltetője egy közel háromezer forintos befektetéssel megállította a zsarolóvírus terjedését. Ugyanakkor elárulta azt is, hogy ez a lépés még nem jelenti azt, hogy a kibertámadás végleg leállna. Ezt a nézetet osztotta az Europol igazgatója is, aki azt mondta, hogy a hétfői munkakezdéssel intenzívebbé válhat a támadás a számítógépek ellen.

A szakemberek felhívják arra is a figyelmet, hogy a programok telepítése előtt célszerű lenne az operációs rendszert frissíteni, valamint sokkal gyanakvóbban álljunk az emailek megnyitását illetően. Ez hatványozottan igaz a levelekben található csatolmányokra is.

Ha pedig az alábbi felvételt látja a monitoron, azonnal kapcsolja ki a gépet, hogy a hálózat többi eszközében ne tegyen kárt a vírus.

via

közösség

további frisss

lap tetejére