A sportházba költözött a felkelő nap országa

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2015. október 11., vasárnap •
Sushi-bár, ősi hangszerek, origami, bonszai, shiatsu masszázs, kimono-bemutató és Taiko-koncert. Az Agora – Művelődési Sportházban rendezett japán napon jártunk.
A sportházba költözött a felkelő nap országa

Aki kilátogatott az idei, immár hetedik japán napra, már az Agora földszintjére lépve szembesülhetett a japán kultúra fantasztikus sokszínűségével. Ősi japán hangszerek, ajándéktárgyak, díszes könyvek, magyar-japán szótárak, sushi-bár, és jellegzetes japán italok fogadták a nagyérdeműt.   

A nagyteremben pedig kalligráfia és origami, pörgettyűkészítés, szövetfestés, manga színezés, bonszai és kardbemutatók vonzották a látogatókat. Közben az előadóteremben a japán történelemmel, a japánkerttel, a reikivel, a gyógyulás útjával ismerkedhetek  meg a kíváncsiskodók. 

Közben a színpadon Koczka Tibor alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, akitől megtudhattuk, hogy sok honfitársunkhoz hasonlóan Ő is japán autóval közlekedik, de a a járműipar mellett a kultúra, a sport, a gazdaság és a gasztronómia terén is szorosak a magyar-japán kapcsolatok. Hozzátette: igazi unikum, hogy a magyar mellett csak japánul írják úgy az emberek a nevüket, mint mi, vagyis elől a vezetéknév, mögötte pedig a keresztnév.


Koszuge Dzsunicsi japán nagykövet beszédében örömét fejezte ki, hogy idelátogatott Szombathelyre, és, hogy elbeszélgethetett néhány szombathelyi polgárral is.
A mai napot kezdetnek tekintem, mert gyönyörű ez a város, és szeretnék még több alkalommal ellátogatni ide. A 2009-ben megalakult szombathelyi magyar-japán csoport nagymértékben hozzájárul a kapcsolatok építéséhez. A két ország között hagyományosan baráti a kapcsolat, és az utóbbi időben olyan politikát folytat Japán, mellyel szeretne aktívabban hozzájárulni a térség biztonságához és együttműködéséhez. Országaink és városaink közötti civil kapcsolatok hozzájárulnak a megértés és a bizalom építéséhez - tette hozzá a japán diplomácia vezetője. 

Bihar Judit, a japán-magyar baráti társaság elnöke a szombathelyi csoport munkáját dicsérte, amikor elmondta, hogy a japán napok már korábban híressé váltak, amihez a 17 vidéki, közöttük is a talán legjobb csoport, a szombathelyi is jelentősen hozzájárult. 

A japán-magyar baráti társasság szombathelyi csoportvezetője, Schmidt Csilla csodálatos kimonóban mondta el honlapunknak, hogy az önkormányzat mellett idén már az egyik szombathelyi ipari vállalkozás is támogatta programjukat.  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére