„A sport fegyelemre, kitartásra és tiszteletre tanít.” - VI. Szombathelyi Nagy Sportágválasztó

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. szeptember 02., szerda •
A vasi megyeszékhelyen a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület és a Pannonsport Kft. szervezi a programot, immáron a hatodikat. Idén harmincöt sportágat ismerhetnek meg a fiatalok pénteken és szombaton a Savaria Egyetemi Központban.
„A sport fegyelemre, kitartásra és tiszteletre tanít.” - VI. Szombathelyi Nagy Sportágválasztó

2007 szeptemberében indult el a Nagy Sportágválasztó rendezvénysorozat az országban. Az első budapesti eseményen húsz sportot próbálhatott ki háromszáz érdeklődő. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a VI. Szombathelyi Nagy Sportágválasztó lényege, hogy a szervezők a gyerekeknek és szüleiknek egy helyre összegyűjtik a különböző sportágakat, amiket kipróbálhatnak. Idén háromezer embert várnak. A városatya szerint fontos, hogy a fiatalok megismerjék a sportolási lehetőségeket, amivel az egészségüket is előtérbe helyezik. A sport fegyelemre, kitartásra és tiszteletre tanít. A cél, hogy mindenki találja meg a megfelelőt, amiben tehetséges lehet.

Koczka Tibor, sportért felelős alpolgármester szerint az érdeklődők biztosan ráakadnak majd legalább egy olyan sportágra, aminek elkötelezik magukat. Hozzátette: az eseményt az önkormányzat támogatja. Idén a sportrendezvényekre nagyobb összeg jut, mint az elmúlt években. A képviselő egyébként tavaly részt vett a Nagy Sportágválasztón, ahol tájfutásban próbálta ki magát.

Polgár Tibor, a Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézetének igazgatója arról tájékoztatta a frisss.hu-t, hogy az egyetem hallgatói is részt vesznek a lebonyolításban, ez jó szakmai gyakorlat. Kiemelte: a kilenc, hazánkban lévő sporttudományi képzőhely közül a szombathelyi kapta a legmagasabb minősítést a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság szerint. Itt van a legmagasabb szintű munka tudományosan és az oktatás szempontjából is. A hallgatók létszáma emelkedik, így pedig biztosítani tudják az egyesületek és a tanárképzés jövőjét.

Pénteken 11 órakor lesz a VI. Szombathelyi Nagy Sportágválasztó ünnepélyes megnyitója - ezt Kalmár Attila, a Pannonsport Kft. ügyvezető igazgatója mondta el. A szervezők egy díjátadással is színesítik a programot. Két éve volt egy felhívás a helyi iskolák és óvodák számára, hogy minél nagyobb létszámmal érkezzenek. A legtöbb gyereket küldő intézmény 2014-ben az Aréna Óvoda, A Váci Mihály Iskola, valamint a Kereskedelmi és Vendeglátói Szakképző Iskola volt. Az intézmények 30 ezer forintos sportszerfelajánlást kapnak.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére