„A rockzenébe bele kell érni...”

T.A. Fotó: Hornyák Emőke, Memphis Belle Facebook • 2016. június 11., szombat •
A vendéglátástól Shania Twainig és a Memphis Belle-ig. Ujvári Timivel beszélgettünk.
„A rockzenébe bele kell érni...”

Szürke falak, szürke emberek, szürke táj………. nem szociológiai körutazásra hívjuk az olvasót, a Memphis Belle legújabb klipje igazán rockosra sikeredett. Az énekesnő Ujvári Timi, aki inkább rockosabb, mint ….. – Mint nem habos-babos kislány – jegyezte meg mosolyogva a Frisss.hu-nak adott interjújában.

Feltételezem, a kezdetek nem voltak ennyire rockosak, mint a Memphis Belle?

Nem a mai, divatos elképzelések szerint kezdtem énekelni, nem a tükör előtt vonaglottam, spray-dobozzal a kezemben. Édesanyám is énekelt, vele sokat gyakoroltam kislány koromban is, amikor 15 évesen első soproni buli zenekarommal – nem mellesleg két próbával a hátam mögött – felléptünk Sopronban, a Lőverekben. Akkori gondolataimban milliónyi néző előtt…. bár tényleg sokan voltak. Így jöttek a vendéglátós évek.

Presser Gábor szerint a vendéglátásban lehet megtanulni zenélni. Te is így gondolod?

Akkoriban tetszett a vendéglátózás, „civilként” sosem gondoltam volna, hogy ez egy ilyen világ. Egyet értek Picivel, a vendéglátás tényleg jó iskola a zenészeknek, mondhatom, hogy ott tanultam meg énekelni. A Randy után a soproni Galaxy jött, velük 10 évig nyomtuk ezt az ipart.

Ennyi idő után már panaszkodni is lehet a vendéglátózásra?

Hogyne, volt, hogy torokgyulladással jöttem ki a mikrofon mögül, volt, hogy belefulladtunk a cigaretta füstbe és legyünk őszinték, a heti többszöri éjszakázós-hajnalozós zenélés már nem a bulizás kategória. Az évek teltek és másra vágytam.

A más Szombathely lett, a zene a vendéglátó után a rock lett. Miért pont rock?

Itt a Last Minute-tel kezdtem, majd jött a Timi & the Hot Stuff, aztán itt a legfrissebb Memphis Belle (A Második Világháború nyugati hadszínterén a 8. légi hadsereg 91. bombázó csoportjához tartozó Memphis Belle nevű B-17-es volt a történet szerint az első, mely teljesítette az előírt, 25-ös bevetésszámot és legénysége hazatérhetett. Történetükből 1990-ben film készült). A vasi megyeszékhelyen már rockot énekeltem és ebben a stílusban képzelem el zenei jövőmet is. Nem szeretnék megfeledkezni zenész társaimról sem, a Memphis Belle a Hot Stuffra épül, Keszei Tamással a billentyűknél, Czetter Gáborral a doboknál, Weinelt Gábor a basszusgitáros és Aradszki Zsombor a szólógitáros. S hogy miért rock? Kialakult az irány, talán megértem hozzá, olyan példaképekkel, mint Shania Twain, Bryan Adams vagy Tina Turner. Ezekből is látszik, a rock szelídebb, country-s formáját kultiválom.

Egyik évben valamelyik kereskedelmi televíziós csatorna tehetségkutatóján lehetett téged viszontlátni. Hogy kerültél oda?

Előtte a barátok bíztatására jelentkeztem az egyik fordulóra, de eredménytelenül. Aztán meglepetésemre egy következő széria rendezői hívtak fel, hogy menjek vetélkedni. Ebből is látszik, hogy hiába rendeznek évente több ilyen műsort, Magyarországon nincs tíz millió tehetség.

A műsor mennyire volt szakma, mennyire nem?

Talán is-is, de nem feltétlenül a tehetségről szólt. Sok fiatal, akár tehetséges énekes is feltűnt azokban a napokban, de inkább csak nekem, a műsor nem a szakmára volt kihegyezve. Nem is tetszett, még örültem is neki, mikor eljöttem. Ez nem az én világom, én jobban szeretem a színpadot, a közönséget, ahol a reakciók gyorsak és a szakmának, az előadásnak a zenének szólnak.

Volt-e bármi pozitívuma a kereskedelmi tv műsorának számodra?

Talán ezekben a műsorokban az egyetlen jó dolog, hogy többen megismerik a hangomat, a zenémet, az előadásomat. Ez lett volna a legjobb dolog ebben az egészben, de mint mondtam, idő előtt eljöttem.

A Memphis Belle az első cd-jét gyártja, készülnek az új nóták, de készül a következő lépés is. Mi ez? Meddig akarsz eljutni?

Talán ennyi év éneklés után furcsa azt mondani, hogy szeretnék énekelni, de erről van szó. Szeretném ha a zenénket minél több ember ismerné meg, szeretné meg, ezáltal többet tudunk nekik mondani. A cd egyelőre angol nyelven készült, a dalok emberi kapcsolatokról, fiatalkori emlékekről, élményekről, utazásról és a szerelemről szólnak. Szeretnénk néhány dalt majd a közeljövőben magyar szöveggel megszólaltatni. Aztán csak zene, zene, zene a továbbiakban is.

közösség

további frisss

lap tetejére