A reggeli mellé: csak hiszi, hogy rendben van a fogkeféje

frisss.hu • 2016. január 06., szerda •
Tisztaság, ápoltság - ezekhez hozzájárul a fogkefe is. De vajon megfelelően tároljuk-e, vagy szaporítjuk a baktériumokat?
A reggeli mellé: csak hiszi, hogy rendben van a fogkeféje

Egy amerikai kutatásnak köszönhetően kiderült, hogy a kollégiumban együtt lakó fiatalok, miközben osztoznak a fürdőszobán, legtöbbször a fogkeféjüket is cserélgetik. Guszta… De! Az is bebizonyosodott, hogy a rendben tartott családi fürdőszobában is félni kell a baktériumoktól.

Nézzük, hogyan kellene használat után tárolni: ha bezárjuk a fogkefénket, valójában nem megvédjük a baktériumok elszaporodásától, hanem egy álomotthont teremtünk nekik. Ha a sörtéket nem hagyjuk kiszáradni két használat között, azzal biztosítjuk a táptalajt a kórokozók burjánzásának. Az Amerikai Fogászati Szövetség ajánlása szerint a legegészségesebb módja a fogkefénk tárolásának, ha egy jól szellőző helyen, keféjével felfelé, másokéval nem érintkezve tartjuk.

Az angol University of Manchester kutatói megállapították, hogy egy fedetlen fogkefe, több mint 100 millió baktériumtól nyüzsög, melyek között a súlyos hasmenést okozó E. coli és a bőrfertőzést okozó staphylococcus is megtalálható.

Ez a tárolás helytelen

A fogkefénket egyébként fertőtleníteni is tudjuk: a szájápolási eszköz baktériumai hővel, ultraibolya fénnyel, csíraölő spray-vel vagy öblítéssel pusztíthatók el, bár nincs rá bizonyíték, hogy így csökkenne a betegségek kockázata. A legegyszerűbb, ha rendszeresen cseréljük a fogkefét! A szakemberek szerint ezt legalább háromhavonta kell megtenni. 

közösség

további frisss

lap tetejére