A premontreis diákok újra a Weöres Sándor Színházban jártak

Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium • 2017. február 18., szombat •
Megnézték a Mandragórát.
A premontreis diákok újra a Weöres Sándor Színházban jártak

Valentin napon nem is választhattak volna jobb programot a premontreisek, minthogy részt vegyenek egy jó hangulatú színházi előadáson és megtekintsék Niccolò Machiavelli (1469–1527), a reneszánsz legnagyobb hatású politológusa által írt Mandragora című jellemkomédia színpadi előadását. A mű témája február 14.-hez különösen illik: Hogyan hódítsuk meg életünk nőjét még úgy is, ha anyagilag sokkal hátrányosabb a helyzetünk? Főhősünk a középiskolás szerelmét szeretné meghódítani, aki az anyja akaratának megfelelve az anyagi jólétért és biztonságért hozzáment egy nála jóval idősebb, dúsgazdag férfihez.

Tőle ugyan mindent megkap, de ez mégsem jelent számára igazi boldogságot. A fiatalasszony napjait a számító, minden hájjal megkent anyja irányítja; erényességére pedig a képmutató gyóntatóatyja vigyáz. Az idős férj legfőbb bánata, hogy nem sikerül sehogyan az utódnemzés. A férj gátlástalan személyi titkára eszel ki a problémára egy „megoldást”. Ehhez a fiatalasszony anyjának támogatását is rögtön elnyeri, amikor felvázolja az anyagi haszonszerzés lehetőségét. Fondorlatos ötletének megvalósításában a fiatalember szélhámos barátja is segíti.

A diákok feszülten várták a végkifejletet. A megoldás pedig komédia szintjén, a mai kort kifigurázva, a mai magyar környezetbe ágyazva jelent meg a közönség előtt. Minden bizonnyal a műben elhangzott vicces beszólásokra, komikus szituációkra, Jordán Tamás humoros alakítására még jó ideig emlékezni fogunk.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére