Ilyen a nagymama mágikus bodzaszörpje

Tóth Marietta • 2017. május 30., kedd •
Eláruljuk a titkos receptet, amit még egy kezdő háziasszony is el tud készíteni.
Ilyen a nagymama mágikus bodzaszörpje

A bodza virágzása elkezdődött, egy-két hétig lehet belőle finomabbnál finomabb italokat készíteni. Szerencsénkre ezt a növényt nem kell kutatni, hiszen az egész ország területén megtalálható. Valószínűleg azt már kevesen tudják, hogy a bodzából jelentős területű ültetvények is vannak már az országban. A gazdák exportálják a növény fekete bogyós termését és virágát, ami tisztes jövedelmet biztosít számukra. Hoppá, azért mielőtt ásót ragadnál és a kis udvart méricskélnéd, mint újdonsült kertész, inkább menj el sétálni, és egy kiskéssel vagy metszőóllóval szedj a bodz ernyős virágából.

Kezdőknek mondjuk, hogy 15-20 virág is elegendő. A tapasztalattal rendelkezők nyugodtan szedjenek többet, számukra van egy plusz tipp a nagyitól, a felesleget ne dobják ki, hanem az apró kis virágokat szedjék le, szárítsák ki, és meghülés ellen kiváló teát készíthetünk belőle, egy teáskanálnyi elegendő egy csésze teához.

A bodzavirágból, és bogyójából rengeteg mindent készítehtünk: szörpöt, teát, gyógymézet, bort, ecetet, zselét, teakeveréket, dzsemet és a bátrabbak tenyérnyi virágzatát palacsintatésztába mártva kisüthetik, ez nagyon finom csemege. Nézzük a nagyi mágikus szörpje hogyan készül, ezt nyugodtan bárki elkészíteheti:

Hozzávalók:

-15-20 nagy fejű bodzavirág

- 3 db citrom

- 1 mokkás kanál borkősav(citromsav is jó,de az megváltoztatja a szörp színét,kivilágosítja)

- 3-4 szem koriander

- 5 liter víz 3 kg cukor (literenként 60 dkg cukor)

Elkészítést kezdjük a sziruppal, a vízhez hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a borkősavat és az összemorzsolt koriandert és kis lángon sziruposra főzzük. A nagyi szerint ettől a csipetnyi fűszertől lesz mágikus muskotályos íze a szörpnek. Amikor minden cukor elolvad, tedd félre és hagyd kicsit hűlni. Alaposan megtisztítjuk a virágokat, mivel ez nem kapható a boltban, nekünk kell eltávolítani az oda nem illő részeket és élőlényeket. Készítsd elő a befőttes üveget, fertőtlenítsd, majd tedd bele a megtisztított virágokat, és a citromkarikát.

Egy újabb TIPP a mamától: mivel forró víz megy az üvegbe, ezért egy tálba engedj melegvizet, hogy átmelegedjen az anyaga, különben a hirtelen hőváltozástól, ahogy a forró szirupot beletöltöd akár el is törhet. Legvégül pedig egy tölcsér segítségével öntsd bele a szirupot a befőttes üvegbe, zárd le, és hagyd állni 24 órát,ennyi idő kell, hogy a szirup átvegye a virágok ízét.

A tapasztalt háziasszonyoknak is van új TIPP, például naracsot is használhatnak citrom helyett,vagy maradhatnak az eredeti citromos verziónál és egy kis akácvirágot tehetnek mellé,vagy akár pár levél borsmentát is rakhatnak mellé. Ebben az esetben arra az egy dologra kell figyelni, hogy csak keveset tegyünk bele,nehogy elnyomja a bodza ízét. Másnap elkezdheted üvegekbe tölteni a bodzaszörpöt. Van akit zavar az üveg alján összegyűlő virágpor, ami ártalmatlan, de nem túl gusztusos. Tegyél steril gézlapot a tölcsér aljára,ezzel a módszerrel át tudod szűrni a szörpöt. Töltsd fel az üvegeket zárd le,és tedd a hűtöbe,vagy spejzba.

Egészségedre!

közösség

további frisss

lap tetejére