Megújult az utász tábornok sírja (fotógalériával!)

szróbert • 2014. június 20., péntek •
A címben szereplő eseménysorozat részeként Ruprechti Jobst Frigyes utász tábornok felújított sírjánál tartottak megemlékezést a 350. számú Szent Márton cserkészcsapat szervezésében. A Szent Márton úti temetőben lévő felújított sírnál - június 20-án - Kiskós Ferenc, a Vas megyei Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a hősök rendkívüli emberek voltak, akik bátrak és merészek voltak, és tetteik utólagosan is meghökkentőek voltak. Tekintse meg képgalériánkat is!
Megújult az utász tábornok sírja (fotógalériával!)

A felújított sírnál sokan összegyűltek, ott voltak Szombathely MJV, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a 11. szombathelyi Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány és természetesen a 350. számú Szent Márton cserkészcsapat képviselői is.
Kiskós Ferenc beszédében kiemelte: hősnek nem születik az ember, hanem hőssé az idő teszi az embert. A hős olyan rendkívüli ember, akit bátor és merész, utólag is meghökkentő tettei jellemeznek. Kellenek a példák, mert idolok nélkül üres volna a világ. Ilyen hős volt Ruprechti Jobst Frigyes utász tábornok is, aki Zomboron született, majd többek között Kőszegen is tanult.

Katonai pályájáról az ügyvezető elmondta, hogy mindig lelkiismeretes tiszt volt, aki hidakat épített és fedezékeket emelt. 1916-ban lett ezredes, és megjárta a doberdói és isonzói csatatereket is, majd a háború után Szombathelyen telepedett le és egészen 1940-es haláláig a Wesselényi utca 27. szám alatt lakott.
Évtizedek bűnös mulasztása után, ma már a hősök is méltó nyughelyen pihenhetnek. Amióta új időszámítás kezdődött a hadisír gondozásban, egyre több hősi emlékmű, temető, sírhely újul meg, ennek a programnak a keretében történt Ruprechti Jobs Frigyes síremlékének megújítása is - tette hozzá Kiskós Ferenc, aki beszéde végén megköszönte a Honvédelmi Minisztérium, Szombathely MJV, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, a 11. szombathelyi Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány, a 350. számú Szent Márton cserkészcsapat, valamint a családtagok és a történészek segítségét is, majd ,,Tábornok úr, nyugodj békében!” szavakkal köszönt el.

Ezt követően prof. dr. Padányi József nyá. mérnök dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektor-helyettese arról beszélt a sírnál, hogy maga is műszaki tiszt volt, ő is épített hidakat és bontott zárakat Boszniában, így aztán jól tudja, hogy a műszaki katonák mindig hősiességet tanúsítanak.

Nincs olyan katasztrófa, árvíz, ahol a műszaki katonák ne lennének jelen. A háborúkban a műszaki katonák szenvedték el a legnagyobb veszteségeket, hiszen a csatában ők meneteltek elől, a csata után pedig ők vonultak le a sereg végén - hangsúlyozta. 

A rektor-helyettes azt is elmesélte, hogyan sikerült osztrák kapcsolatait is felhasználva fotót találni Ruprechti Jobs Frigyes tábornokról, majd ő is ,,Tábornok Úr, nyugodj békében!” szavakkal búcsúzott.

A beszédek után Schauermann János plébános megáldotta a felújított sírhelyet, aztán, a Szent Márton Látogatóközpontban lebonyolították azt az emlékülést, mely a ,,Nagyapáink háborúja" címet viselte. A köszöntőt a Szent Márton templom plébánosa mondta, majd Stier Márk György a HM belföldi szakreferense ,,Mindent megfontoltam, mindent meggondoltam" címmel az első világháború kitörésének körülményeiről tartott előadást. 
Őt Tóth Róbert történész-muzeológus követte, aki az osztrák-magyar monarchia hadsereg mozgósítási rendszerét, majd Schönek Péter történész-szociológus pedig az utász tábornok katonai pályafutását elevenítette fel. 

Ezután pedig a ,,Nem mentettük meg hazánkat, de védelmeztük" címmel időszaki kiállítást nyitottak meg a nagy háborút megjárt katonák emléktárgyaiból. 
A síremlék felújítását, a kiállítást és az emlékülés létrejöttét a Honvédelmi Minisztérium, Szombathely MJV, Vasi Honvéd bajtársi Egyesület, 11. szombathelyi Huszár Hagyományőrző Egyesület, Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány támogatta.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére