A média okozza a tinédzserek káros szenvedélyeit?!

frisss.hu Forrás: webbeteg.hu • 2016. március 16., szerda •
A tizenéves, közösségi oldalakat használók és a televíziós műsorok tinédzser rajongói többen isznak, dohányoznak és drogoznak, mint azok a fiatalok, akikre kevésbé hat a média.
A média okozza a tinédzserek káros szenvedélyeit?!

Ezer amerikai fiatal, akik 12 és 17 év közöttiek, valamint a szüleik vettek részt egy felmérésben. Ezen tinédzserek hetven százaléka napi rendszerességgel látogatja a közösségi oldalakat. A felhasználók közül ötször többen dohányoznak, háromszor többen fogyasztanak alkoholt és kétszer annyian alkalmazzák a marihuánát.

A tinik körülbelül egyharmada néz fiataloknak szóló tévéműsorokat, sorozatokat. Itt is döbbenetes eredmények születtek: kétszer annyian dohányoznak és élnek alkohollal, mint azok, akik be sem kapcsolják a televíziót. Ez persze nem azt jelenti, hogy a sorozatok miatt váltak függőkké, de ugyanakkor nem zárható ki, hogy hatással van rájuk a média. 

„Az eredmények felkavaróak.” – ezt hangoztatták a vizsgálat készítői. ”Tisztán kimutatható, hogy ezek a műsorok és közösségi hálók, amik az egész világon hozzáférhetőek, mennyire megnövelik az esélyét annak, hogy gyerekek cigaretta-, alkohol-, vagy drogfüggővé váljanak.” – közli a Webbeteg.

A tesztelt szülők nagyjából 90 százaléka azt állítja: nem lehet a közösségi média olyan hatással a gyerekeikre, hogy italozni, dohányozni vagy akár drogozni kezdjenek. Azt is megállapították, hogy az anyukák, apukák 64 százaléka nem figyeli, hogy mit csinálnak a tinik a különböző internetes oldalakon.

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére