Halász Bence, a maximalista kalapácsvető

szróbert • 2014. május 21., szerda •
Vitathatatlanul a legnagyobb hazai tehetség a dobóatléták között a még mindig csak 16 esztendős Halász Bence. Súlylökés, diszkoszvetés, kalapácsvetés – neki mindegy, hiszen bármelyik szerrel kitűnően bánik, sőt pár éve még távolugrásban is kiemelkedő eredményei voltak. A kiskunhalasi származású Halász Bence a frisss.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a sikeres beilleszkedés után, ma már nagyon jól érzi magát Szombathelyen és jelenleg az Ifjúsági Olimpia - május 30-június 1 közötti, Bakuban megrendezendő - Európai Kvalifikációs versenyére készül.
Halász Bence, a maximalista kalapácsvető

Salánki Máté, Vargyas Martin, Fazekas Dávid – sorolja a barátok neveit a gépipari 11C osztályába járó, önmagát hármas-négyes tanulónak nevező, de angolból ötös jegyekkel büszkélkedő fiatal dobóatléta, Halász Bence. 

A verseny
A Szombathelyi Dobó SE május 17-én rendezte meg az Atlétikai Magyar Liga - Szuper Liga versenysorozatba számító versenyét. A rendezők a dobócentrum három területén, a  kalapácsvető, a diszkoszvető és a súlylökő pályán bonyolították le az eseményt. 
Az éppen külföldön rajthoz állók és a sérültek kivételével a gyerek korcsoporttól a felnőttekig mindenki itt volt, aki e három számban versenyez. Amit a jelenlevők láthattak – annak ellenére, hogy egy szakág mérte össze erejét -, az verseny volt a javából! A jegyzőkönyvben közel 230 indulást regisztráltak. Itt találkoztam a jövő legnagyobb reménységével, a jelenleg legtehetségesebb kalapácsvetővel. 

Bence, a család  és az edzők
Az édesanyám és a testvérem is itt él Szombathelyen, édesapám pedig ingázik. Sajnos nem ismertem Németh Pali bácsit személyesen, de fiai, László és Zsolt nagy szigorral tartják az edzéseket, mindenkinek a legjobbat akarják, a legjobb, leghatásosabb edzésmunkát diktálják nekem - mondja a frisss.hu nyilatkozó Bence. 
  
A beszélgetésbe bekapcsolódó édesapa, Halász Tamás nagyon büszke a fiára. 
Nem töretlen, hanem hihetetlen ahogy Bence fejlődik. Vannak ugyan még gödrök, néha ingázik a teljesítménye is, de bizakodó vagyok. Amióta Szombathelyen nevelkedik, a kalapácsvetés lett a fő csapás irány, a fő versenyszám, bár a diszkoszvetés és a súlylökés is jól megy neki, sőt gyermekkorában távolugrásban is jó volt, 6 méter felett ugrott - teszi hozzá az egykori gerelyhajító, aki annak idején szintén a dobópápa tanítványának mondhatta magát. 

Halász Tamás komoly döntésnek nevezte beszélgetésünk során azt a lépést, amikor Kiskunhalasról Szombathelyre költöztek. 
Haldoklott az atlétika Halason, lépnünk kellett. Németh Lászlóval együtt sportoltam, annak idején, és mivel testnevelés tanár vagyok, egyik kollégám észrevette, hogy Bence milyen ügyes, azt mondta, milyen nagyokat ugrik ez a gyerek. És valóban Bence 14 évesen már 6 méter felett ugrott. Ezzel párhuzamosan kezdte el a dobó számokat is gyakorolni - eleveníti fel emlékeit Halász apuka, aztán gyorsan esélylatolgatásba is kezd.  

Az esélyek
Ha a métereket nézzük nagy esélyes az ifjúsági olimpián, hiszen 5-6 méterrel veri a világranglistán mögötte következőt. Viszont, ha bezárják a ketrecbe, akkor baj lehet, hiszen, ha kis lyukon kell kidobni a szert, akkor nem mindig képes jó eredményre. Két és fél éve vagyunk Szombathelyen, a fejlődése hihetetlen. Kalapácsvetésben korosztályos (junior) szerrel már Európa-csúcsot is dobott. Felnőtt szerrel 68 méter felett is dobott már. 

És a jövő? 
Minden héten verseny van, két hét múlva a bakui olimpiai válogató európai versenyén kell majd bizonyítani, hogy kikerüljön az ifjúsági olimpiára, elvileg 70 méter is elég oda, de május 17-én, Szombathelyen a 79 méteres dobás után is el volt keseredve Bence. 

Igazi maximalista
Hogy miért? Nézzük meg legutóbbi szombathelyi eredményeit és helyezéseit: 

Súlylökés 5 kg:
1. Halász Bence (1997) Dobó SE 18,29 m

Diszkoszvetés 1,5 kg:
1. Halász Bence (1997) Dobó SE 58,13 m

Kalapácsvetés 5 kg:
1. Halász Bence (1997) Dobó SE 79,30 m

Kalapácsvetés 7,26 kg:

4. Halász Bence (1997) Dobó SE 65,32 m

Ezek után kialakult, hogy ki az a 43 magyar atléta, aki részt vehet az Ifjúsági Olimpia Európai Kvalifikációs versenyen, amely május 30. és június 1. között lesz Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. A csapat kijelölését hosszas tanácskozások előzték meg Lengyák György utánpótlás referenssel, a szakági referensekkel és több érintett edzővel.
Az IAAF szigorúan szabályozza, hogy Európából melyik számban hányan kvalifikálhatják magukat az Ifjúsági Olimpiára, és bizonyos versenyszámokban sajnos csak egy-két hely jut az öreg kontinensnek. Így – reálisan nézve a nemzetközi erőviszonyokat – a csapat nagy részének a bakui verseny lesz az idei fő nemzetközi megmérettetés.
De természetesen több olyan atlétánk is van, aki - köztük Halász Bence is - azzal a céllal indul Azerbajdzsánba, hogy ott kvótát szerezzen az augusztusi, Kínában rendezendő Ifjúsági Olimpiai Játékokra. 
Hajrá, Bence!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére