A legjobbak a legjobbak között

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 16., péntek •
Gyurácz Ferenc, Dancsó Zoltán és Petró János vehette át a megyei príma díjakat, de az ifjúsági príma- és a közönségdíj is gazdára talált. A Weöres Sándor Színházban tartott díjátadó gálán jártunk.
A legjobbak a legjobbak között

A Príma Primissima országos díjakat 2003 ót adja át a Demján Sándor nagyvállalkozó által létrehozott alapítvány.  

Az előzmények
A díj, melyet a vállalkozók adományoznak a kultúra és tudomány legjobbjainak, elindítása óta rendkívül sikeres, osztatlan elismerést szerzett, és népszerűsége is óriási lett. A Príma Primissima Díj néhány év alatt szervesen beépült a társadalom szövetébe, és a nagyközönség mellett a vállalkozók legjava is felismerte a díj rangját, értékeit. Ennek vitathatatlan bizonyítéka, hogy már 2005-ben a Príma Primissima területi Príma díjak rendszerével egészült ki. A magyar szellemi élet, kultúra, tudomány és művészet támogatásában tavalyelőtt már mind a tizenkilenc megye képviseltette magát. 
Vas Megyében 11. alkalommal rendezték meg a megye kiválóságainak találkozóját, és ez az eltelt évtized bebizonyította, hogy biztos gazdasági és társadalmi alapokon nyugszik a Vas megyei Príma. Ez köszönhető a sikeres megyei vállalkozásoknak, melyek elismerik és támogatják a munkát és köszönhető a megye és a megyei jogú város vezető tisztségviselőinek is, akik megtisztelték jelenlétükkel a rendezvényt, hitelesítve a díjat és díjazottakat is.

A helyi közélet és a köszöntők
Szőnye József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megyei elnöke mellett Harangozó Bertalan kormánymegbízott, Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke, Puskás Tivadar szombathelyi polgármester, és Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány is megjelent, de több vasi város polgármestere, a társszervek, és média képviselői is megjelentek a díjátadón. Természetesen jelen voltak a díjak támogatói, a díjak összegét biztosító vállalkozók, akik ezen a napon tisztelegtek a kultúra, tudomány és művészetek képviselői előtt. Társadalmi példát mutattak együttműködésben, összefogásban és a politikán túl mutató értékek megbecsülésében.


Az ünnepi eseményen megjelenteket köszöntő Harangozó Bertalan kiemelte, hogy a tudományokban, a művészetekben, a sportban, és a kultúrában gyökereznek a tehetségek, de kell a szorgalom is, mert nincs kiváló e kettő nélkül, és ,,a valódi jelesség csak ott van, ahol e kettő találkozik” – idézte a kormánymegbízott Grazian, spanyol filozófust.

Lovassi Tamás, a VOSZ megyei Príma koordinátora hozta Demján Sándor üdvözletét. Miután a Príma Primissima díj előzményeiről, a díj, az elismerés létrejöttéről beszélt, azt is elmondta, hogy a magyar nyelv, a magyar kultúra érdekében született annak idején a díjat alapító okirat. 

Az év megyei vállalkozói
Bemutatták a VOSZ Vas Megyei Szervezete által odaítélt a „2014. ÉV MEGYEI VÁLLALKOZÓJA” díjban részesült iparosokat. Közöttük volt Vargáné Chlebik Hajnalka, az év fodrásza, Móritz Miklós, az év kárpitosa, Csorba József, az év építőipari vállalkozója, az Aqua-Bau Kft. ügyvezetője és Gurisatti Péter. az év kertésze, a Gurisatti Faiskola tulajdonosa is. 
Ezután bemutatták a VOSZ országos „2014. ÉV VÁLLALKOZÓJA” díjra jelölteket, Babati Zoltánt, a Babati és Társa Húsfeldolgozó Kft. ügyvezetőjét, Lukács Tibort, a Vasi Chef Kft. ügyvezetőjét, valamint Markó Pétert, a West-Water Víztechnika Kft. ügyvezetőjét is.   
Megyei prímák
A Vas megyei Príma Díjat tudomány és oktatás kategóriában dr. Gyurácz Ferenc néprajzos-muzeológus, a Vasi Szemle főszerkesztője vehette át Majthényi Lászlótól. A jelöltek között volt dr. Csejtei András, az onkológia főosztály vezetője, és Dumovits István, Horvátzsidány és Olmód plébánosa is. 
A sport kategóriában Dancsó ,,kicsi” Zoltán nyerte a megyei Príma díjat. A jelöltek között Kálovics Anikó hosszútávfutó olimpikon és Füle Magdolna és Bánhegyi Attila, a Szombathelyi Kötélugró Klub alapítói is ott voltak.
Kultúra kategóriában a megyei Príma díjat Petró János érdemelte ki. A jelöltek között Nagyné Erőss Rozália, a Bolyai Gimnázium magyar-népművelő szakos tanára és Zsámboki Mónika művészettörténész-régész szerepelt még. 
A Vas megyei ifjúsági príma díj nyertese a 23 éves Kiss Márton zongoraművész, a grazi egyetem zongora mesterképzésének végzőse lett. 

A közönségdíjas
Idén is lehetőség volt közönségszavazatok leadására a Vas Népe újság segítségével. A közönségdíjas jutalmazásáról Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere gondoskodott. A Vas Népe főszerkesztője, Halmágyi Miklós méltatta a díjazottat, de azt is elmondta, hogy a szavazatok száma évről-évre emelkedik, idén is 7-8000 szavazat érkezett. 
Ez egyfajta népszerűség, hiszen a kilenc jelölt szakmai kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek. Sokkal többet nem kívánhat az ember, mint, hogy közönségdíjat kapjon. A nyertes, Nagyné Erőss Rozália a szavazatok közel 40%-át kapta – fűzte hozzá a VN főszerkesztője. 
Puskás Tivadar polgármester pedig arról beszélt, hogy ,,amíg ilyen díjazottaink és díjaink vannak, addig nyugodtak lehetünk, mert van jövőnk.” 

Kreativitás és műsor
A pohárköszöntőt mondó Lovassi Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy az első és legfontosabb a közösség építése, annak erősítése, aztán az értékteremtés, és annak elismerése következik, majd hozzátette, hogy ,,a kreativitást mutatja, hogy ebben a megyében ifjúsági díjazott is van.”      


Az ünnepi műsorban is olyan előadók léptek fel, akik valamelyik díjazotthoz, vagy településükhöz köthetők, így Németh Judit, a WSSZ művésze Presser Gábor Mozi című számát énekelt el, ezzel köszöntötte a színház nevében a megjelenteket. Petovári Anna, a Bolyai tizenegyedik osztályos tanulója Kányádi Sándor ,,Tűnődés csillagok alatt” című versét adta elő. Mellettük a Szombathelyi Kötélugró Klub csoportja és a Szombathelyi Filharmonikus Zenekar kamaraegyüttese is fellépett, Kiss Márton zongoraművésszel kiegészülve. 

A kategória győztesek 1 millió forinttal lettek gazdagabbak, míg a jelöltek 100-100 ezer forint díjazásban részesültek.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére