A lakásmérethez kötik az otthonteremtési támogatást

frisss.hu Forrás: MTI • 2015. december 22., kedd •
A támogatás akkor jár a családoknak, ha a lakás, amit vásárolnak, legalább annyi négyzetméteres, mint a családban élő gyermekek száma hússzal szorozva.
A lakásmérethez kötik az otthonteremtési támogatást

Az új otthonteremtési rendszerben lesznek négyzetméterhatárok - ezt mondta Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. A támogatást akkor kaphatják meg a családok, ha a lakás, amit vásárolnak, legalább annyi négyzetméteres, mint a családban élő gyermekek száma hússzal szorozva. Egy háromgyermekes családnak például legalább hatvan négyzetméteres lakást kell vásárolnia. Ház vásárlása esetén harminc négyzetméterrel kell szorozni, vagyis itt legalább kilencven négyzetméter alapterületű ingatlanokra vonatkozik a kedvezmény.

A legalább háromgyermekes családok esetén nem kell házasságban élniük a szülőknek ahhoz, hogy igénybe vehessék a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást. Ha azonban még nincs három gyerekük, csupán vállalják, hogy lesz, akkor házastársaknak kell lenniük - tette hozzá. A támogatás azoknak is jár, akik egyedül nevelnek legalább három gyermeket. Ha valaki korábban már kapott családi otthonteremtési kedvezményt, akkor ennek összegét le kell vonni a tízmilliós támogatásból.

Emellett az állam tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad a lakhatási kérdések rendezéséhez azoknak a pároknak, amelyek tíz éven belül három gyermeket vállalnak, erről korábban már beszámoltunk, itt olvashatja. Az otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként további tízmillió forintot is kaphatnak a családok huszonöt éves futamidőre, amelynek kamata nem lehet magasabb három százaléknál. Önerős építkezésnél pedig ötmillió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

közösség

további frisss

lap tetejére