A közösségért vállalnak áldozatot

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. november 12., szombat •
Árvíz, fakidőlés, bálatűz, autóbaleset sérültjeinek mentése – mindez Bucsu községben ma már nem gond, mert a helyi önkéntes tűzoltók mindenre felkészültek.
A közösségért vállalnak áldozatot

A Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezényletével a Bucsui Önkéntes Tűzoltó Egyesület (ÖTE) tagjai szombat délelőtt bemutatták a település lakosságának, hogy helyi katasztrófák (árvíz, fakidőlés, bálatűz, autóbaleset sérültjének mentése, stb..) esetén milyen feladatokat tudnak ellátni saját erőből.

A bemutatót Hende Csaba, a település országgyűlési képviselője, Erdélyi Krisztián tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója, Göncz Szabolcs tű. alezredes, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka, Lakatár Gábor tű. alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és számos helyi lakos is megtekintette.

Hende Csaba országgyűlési képviselő a helyszínen kérdésünkre elmondta, hogy a bemutatón is bebizonyították a bucsui önkéntesek, hogy rájuk bármikor, bármilyen időjárási körülmények között számítani lehet.


Optimális időjárási feltételek mellett, igazi téli időben, hóban, fagyban, szélben zajlott a katasztrófavédelmi gyakorlat. Az önkéntesek ezúttal azt demonstrálták, hogy a fenyegető bajok esetén akár testi erejükkel is megoltalmazzák az itt élő időseket, gyermekeket, asszonyokat, mindenkit, aki a biztonságra vágyik, hiszen ma a biztonság a legfontosabb – tette hozzá Hende Csaba, aki szerint a bucsui önkéntes tűzoltók példája követendő és ez a szellemiség, hozzáállás egyre több hívet hódít meg magának a térségben, a megyében. 

Erdélyi Krisztián ezredes, a Vas megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a téli időjárásra utalva honlapunknak elmondta, hogy akkor jó dolgozni, amikor jól esik, hát most jól esik.
Nagyon jól működik a helyi egyesület, a bennük lévő erőt, összetartást mindenképpen kamatoztatni kell. A mintegy 350 lakosú település egyhatoda hadrafogható és szükség is van erre, hiszen bármikor előfordulhat katasztrófahelyzet. Jó visszacsatolás ez a helyieknek – fűzte hozzá az ezredes, aki azt is elárulta, hogy Vas megyében kiválóan működnek együtt az önkéntesek és a hivatásosok, ezt igazolja az is, hogy hamarosan már 81 egyesülettel lesz együttműködési megállapodása a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak 

Gál Sándor, a bucsui Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke arra a legbüszkébb, hogy a nyáron 22 fővel indultak ma viszont már 55 tagja van a helyi egyesületnek. 
A közösségépítésben főszerepet játszik a helyi ÖTE. Ma is megmutattuk, hogy adott esetben hogyan tudunk segíteni, ha vészhelyzet áll elő a településen. Legyen az fakidőlés, árvízhelyzet, tűzeset, mi segítünk ezt leküzdeni – húzta alá az ÖTE elnöke, aki örömmel újságolta azt is, hogy több helyi vállalkozó is támogatja egyesületüket.  

A fotóinkon azt láthatják, hogy a helyiek nyúlgátat építettek, autóra rádőlt fa esetén sérültet mentettek, de azt is bemutatták, ha otthon kigyullad a zsíros edény, azt hogyan kell eloltani.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére