A közel 100 éve alatt az Orlay három különböző épületben működött - back to school

[x] - Fotó: Bodorkós Máté/Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma • 2017. április 03., hétfő •
Újabb neves szombathelyi szakképző iskolába jutottunk be!
A közel 100 éve alatt az Orlay három különböző épületben működött - back to school

Az 1921-ben alapított iskola a megye és a város kereskedelmi, vendéglátói és idegenforgalmi képzésének bázisiskolája volt a múltban és a jelenben egyaránt. A jelenlegi intézmény elődje 1930-ban kapott állandó otthont a Kanizsai Dorottya Gimnázium egyik épületrészében és 1955-ben indult el a szakmunkásképzés a Brenner-villában.

Mindkét iskola szoros kapcsolatot ápolt a városban működő kereskedelmi és vendéglátóipari egységekkel. A gyakorlati képzésben kitűnt vállalati oktatók közül kerültek ki az iskolai szakoktatók. A szakmunkásképző és a szakközépiskola összevonására 1976-ban került sor.

Az iskola 1982 nyarán költözhetett az akkor korszerű, ma már belső felújításra szoruló épületbe, a Nagykar utcába. Itt kezdődhetett el a vendéglátóipari szakközépiskolai képzés. A kollégium átadása lehetőséget adott a területi beiskolázásra is.

1986. október 21-én avatták fel Szkok Iván szombathelyi születésű, budapesti képzőművész relieffel gazdagított falfestményét az épület aulájában.

A képzési profil további bővítését 1989-ben  a két tanítási nyelvű (magyar – német), szakközépiskolai képzés jelentette. Az első nyelvi előkészítő osztály 2004-ben indult, melynek helyén 2009-től magyar-angol két tanítási nyelvű képzés folyik.

A rendszerváltás utáni első két évtizedet a közoktatás és a szakképzés decentralizációja jellemezte, melynek következtében nőtt az önkormányzatok és az iskolák szakmai önállósága és felelőssége is. A 2013-tól bevezetett állami, majd 2015-től minisztériumi fenntartás során az iskola arra törekedett, hogy korábbi vonzerejét megőrizve versenyképes, a munkaerőpiac igényeinek megfelelően jól képzett, nyelveket beszélő, alkalmazkodni képes szakembereket bocsásson ki.

A 2011-ben európai uniós forrásokból megújult intézmény jelentős tradíciókkal rendelkezik az idegennyelv-oktatásban és a gyakorlatorientált szakképzésben. Szakgimnáziumi osztályokban két idegen nyelvet tanítanak. Választható az angol, a német, az olasz és a francia.

Gyakorlatorientált szakképzésüket évek óta a kamara által ösztönzött duális formában szervezik. Az iskolában folyó elméleti oktatást több mint hetven vállalkozásnál folyó gyakorlati képzés teszi teljessé. Az idegennyelv-oktatás és a gyakorlati képzés összekapcsolására jó lehetőséget kínálnak a külföldi szakmai gyakorlatok Németországban, Olaszországban és Ausztriában.

A nappali rendszerű képzés mellett felnőttképzést is folytat az iskola, közel 600 diák vesz részt ezeken. Emellett is jelentős a diákélet az iskolában, a mindennapos testnevelés óráknak köszönhetően a tanulók remek eredményeket érnek el atlétikában, kosárlabdában, röplabdában, és teremfociban is, de a szellemi diákolimpiáról is rendre jó eredményekkel térnek vissza a fiatalok.

A nemzetközi diáknapok segítségével a tanulók az adott célnyelvre alapozva megismerhetik más országok kultúráját, így voltak már amerikai és német napok is az iskolában. A fiatalok jó része színházbérletes, gyakori vendégek a Weöres Sándor Színházban.

A Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium életében fontosak a határon túli kapcsolatok, testvériskolái a hasonló szakterületen képző jesolói iskolának, illetve diákcsere programban együttműködnek a leccoi sulival.

Az iskola kihasználva a külföldi tapasztalatszerzés lehetőségeit, figyelembe vette a globalizálódó világban bekövetkezett fontosabb tendenciákat is. Az intézmény vezetése és tantestülete sokat tett azért, hogy a külföldi tapasztalatokat megismerve olyan iskolát teremtsen, amely versenyképes és jól képzett, nyelveket beszélő, alkalmazkodni képes szakembereket bocsát ki.

Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
Címe: 9700 Szombathely, Nagykar utca 1-3.


Igazgató: Futó István
E-mail cím: iskola@keri-szhely.sulinet.hu
Kollégium e-mail cím: kollegium@keri-szhely.sulinet.hu
Telefon:
94/349-195
Fax:
94/315-686

 

Szerző: NagyRobert

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére