A kormány biztosítja a nyugdíjak értékállóságát

szróbert-HCs • 2014. szeptember 19., péntek •
A kormány tisztában van a nyugdíjasok értékeivel, ezért is biztosítja a nyugdíjak értékállóságát – többek között ezt hangsúlyozta Hende Csaba országgyűlési képviselő azon az előadáson, melyet a Vas Megyei Nyugdíjas Szövetség éves elnökségi ülésén tartott. Az előadást követő kötetlen beszélgetésen Puskás Tivadar polgármester és Takátsné Tenki Mária tanácsnok asszony is részt vett.
A kormány biztosítja a nyugdíjak értékállóságát

Dancs István, a szövetség elnöke problémafelvető bevezetőjében a megváltozott szerepekről, a nyugdíjasok társadalmi hasznosságáról, az egyre növekvő létszámról, a nyugdíjrendszer anomáliáiról, a civil szervezetek helyiség-igényeiről, a kiskeretekről, a fiatal korosztályok nyugdíjasokhoz fűződő viszonyáról és a nyolcvan év felettiekről való gondoskodás szükségességéről ejtett szót.  
Az előadáson a nyugdíjasok kérésére a jelenről és a várható jövőről is beszélt Hende Csaba.
Palkovics László akadémikussal, a felsőoktatásért felelős államtitkárral találkoztunk budapesti hivatalomban, és itt üdvözölhettem a polgármester és a kormánymegbízott urat is. Az aktuális téma a duális gépészmérnök-képzés volt. Szó esett arról, hogy komoly állami támogatással 2015 szeptemberében elindulhat a képzés – kezdte tájékoztatóját a miniszter.

Nagyon fontos a kertbarátok tevékenysége. A kiskertek ügyéről elmondta, hogy az új földtörvény értelmében külföldiek kezébe nem kerülhet magyar föld.  

Senkinek, se a jobb, se a baloldal képviselőinek nem jutott eszébe, hogy mindez jogi zavart okozhat - tette hozzá Hende Csaba. 
Dancs István problémafelvetéseire reagálva elmondta, hogy már Vas megyében is több mint ezren igénybe vették a nők a negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét. A korkedvezményes nyugdíjakról kijelentette, hogy a szolgálati járandóság adóköteles jövedelemmé vált, de példának okáért a honvédség tekintetében felajánlottam, hogy azok a katonák, akik önkéntes tartalékos szolgálatot vállalnak, azok nem kell, hogy 16%-os adót fizessenek. Ők háromévente hat havi szolgálatot teljesítenek.
A nyugdíjak értékmegőrzése kapcsán vállalta a kormány, hogy biztosítja az értékállóságot. Idén is emelkedik a nyugdíjak reálértéke. A nyugdíjasok önszerveződésének, érdekképviseletének nagy jelentősége van, az Idősügyi Tanácsot október 1-jén alakítja újjá a miniszterelnök. A kormány tisztában van a nyugdíjasok értékeivel, közvetítjük Dancs István felajánlását és lehetős szerint bekapcsoljuk a nyugdíjasokat is a gépészmérnök-képzésbe - fejezte be gondolatait az országgyűési képviselő. 

Ezt követően Puskás Tivadar polgármester azt hangsúlyozta, hogy nyugdíjasnak lenni nem életkor, hanem foglalkozás.  
A város konkrét tetteit sorolta, amikor Ő is kiskert-tulajdonosok érdekeiről beszélt, majd felajánlotta, hogy a szeptember 26-i rendkívüli közgyűlésen rendeletet alkot a város a kiskerttel rendelkezők érdekében.

Elindítottuk a segítő kezek programot, mely a nyolcvan év felettiek életvezetési ellátásáról szól, emellett az aktív időskor-programot is megkezdtük, ezzel a különböző rendezvényeken való részvételt biztosítjuk az időskorúaknak - mondta a polgármester, majd az idősek kérdéseire válaszoltak az előadók. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére