A könyvelő nem egy szokványos akciófilm

Tóth Eszter • 2016. október 30., vasárnap •
Az autista, katona-könyvelő rezzenéstelen arccal lő halomra mindenkit.
A könyvelő nem egy szokványos akciófilm

Több ismerősöm akaratlanul is elmosolyodott, amikor meséltem, hogy a heti filmünk A könyvelő című akció-krimi lesz. Nem meglepő ez a reakció, hiszen a könyvelők életéről nem elsősorban az izgalom és a látványos feladatok jutnak eszébe az embernek. Holott a nagy illegális bizniszek mögött szükség van egy emberre, aki képes úgy „eltüntetni” a pénzt, hogy az senkinek ne tűnjön fel. Persze ezek a szakik ritkán kapnak a kezükbe gépfegyvert és lőnek halomra egy rakás bűnözőt egy luxusvillában.

Nem úgy, mint Chris Wolff (Ben Affleck), aki különleges képességeit és édesapja által kapott kiképzést felhasználva vállal be olyan munkákat, amik elől ép eszű ember fejvesztve menekülne. Chris egy rendellenséggel született, magasan funkcionáló autistaként a családjának rengeteg türelemre volt szüksége, hogy önmagát megvédeni tudó felnőttet neveljenek belőle. Édesanyja ezt nem bírta, ezért a speciális gyerek nevelése a katona édesapára hárult, aki egy nem mindennapi módszert alkalmazott. Gyakorlatilag szuperkatonát csinált a fiából, aki mindemellett borzasztóan értett a matematikához is, és bármit képes volt másodpercek alatt kiszámolni. Mivel a betegség zárkózott, másokkal nehezen kommunikáló, érzelemmentes jellemmel jár, így nem fél és nem érez sajnálatot sem mások iránt. Képes gond nélkül legyilkolni bárkit. A nagykutya bűnözők ezért kézről-kézre adják az elérhetőségét, így jut el egy robotikával foglalkozó céghez, ahol tisztázni kell néhány dolgot a könyvelésben. Csak kiderül, hogy a dolgok hátterében bizony sokkal komolyabb dolgok bújnak meg.

A könyvelő egy olyan akciófilm, ami elgondolkodtat. A kicsit több, mint két órás játékidő nincs telezsúfolva sem akciójelentekkel, sem unalmas közgazdasági fogalmakkal, így minden lövöldözés után kapunk egy kis pihenőt átgondolni, mit is láttunk az elmúlt 5-10 percben. A főszereplőink sem egysíkú karakterek, mindenkinek remek háttérsztorija van, sőt talán a háttértörténetek érdekesebbnek hatnak néha, mint maga az egész film. Senki nem fekete vagy fehér, mindenkinek van valami hibája, és mindenki valamilyen szinten kötődik az alvilághoz. Egyedül az Anna Kendrick által megformált naiva lóg ki egy kicsit a sorból, de őt egyértelműen egy poénforrásként és egy kialakuló szerelmi szálként dobták be az események sűrűjébe.

A filmet az igényesebb akciófilmek rajongóinak jó szívvel ajánlom, sőt még az is élvezheti, akinek nem nagy kedvence alapvetően ez a műfaj. Üde színfolt ez a mozi a csépelős-lövöldözős akciófilmek világában.

Ezekben az időpontokban vetítik az Agora Savaria moziban.

közösség

további frisss

lap tetejére