A hírszerző szerint negyedik generációs hadművelet zajlik

Szita Róbert - Fotó: alfahir.hu, Hornyák Emőke és Tóth Arnold • 2016. március 14., hétfő •
Ez egy kezelhetetlen háború és teljesen mindegy mit teszünk, Európa már soha nem lesz olyan, mint régen – ezt Földi László titkosszolgálati szakértő nyilatkozta honlapunknak, miután a héten migrációs válsághelyzetet hirdetett a kormány.
A hírszerző szerint negyedik generációs hadművelet zajlik

Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be a határain, vagyis a schengeni elvárásokhoz igazodva, csak érvényes útlevéllel és vízummal rendelkező állampolgárokat engednek be országaikba. Az pedig előre nem látható, hogy mindez milyen reakciókat okozhat a migránsok körében.
A szomszédos országok szigorító intézkedései után magyar kormány is migrációs válsághelyzetet hirdetett az ország egész területére, bár ez Vas megyében 2015. szeptember 15-től már érvényben volt.    

Európai invázió
Interjúalanyunk, Földi László, egykori ezredes, a Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségének hírszerző tisztje, majd az Információs Hivatal műveleti igazgatójaként szolgált. Szakmai pályafutásáról bővebben ITT olvashat. 

Az én olvasatomban háború zajlik. Igaz, hogy nem a klasszikus értelemben vett háború, hanem egy invázió érte el Európát, azon belül is Magyarországot. Azt gondolom, hogy a politikának, rendvédelemnek alapvető kötelessége a legszigorúbban kiépíteni azokat a védelmi rendszereket, legyen az jogi vagy fizikai védelem, amelyek az itt élő embereket maximálisan óvni tudja. Egy kormánynak ez a feladata, és azt gondolom, hogy Magyarországon alapvetően jól működik ez és szilárd meggyőződésem, hogy Európa is nagyrészt erre fókuszál majd, szemben a nyitott kapuk elméletével, amely csak és kizárólag katasztrófát jelenthet – válaszolta kérdésünkre Földi László. 

Soha nem értettem, miért mondják sokan, hogy a schengeni határokat kell védeni, miközben Európát kell védeni – tette hozzá a titkosszolgálati szakértő, aki szerint a görög-macedón határnál jól tapasztalható, hogy a feltorlódó tömeg előbb-utóbb olyan kritikus állapotba kerül, amikor már nem érdekli, hogy mi lesz a következmény, nekiindul és nem hátrafelé, hanem előre mozog. 

Háború és migráció
Ha elesik Macedónia, akkor az könnyen azzal járhat, hogy a következő országok is így járnak, hiszen sehol nincs drasztikusabb parancs érvényben. Ilyen körülmények között ez kiszámíthatatlan eseményeket is teremthet – folytatta kérdésünkre Földi László, majd hozzáfűzte: negyedik generációs hadművelet zajlik Európában, melynek más a logikája, hiszen szinte észrevétlenül lopózik be a rendszerbe, és mi hiába akarunk még mindig békében élni, már régen nincs béke. 

A migráció, mint folyamat tematizálja, előbb-utóbb alapvetően befolyásolja életünket. Mi más, ha nem terrorizmus az, amikor az államigazgatás úgy reagál, hogy a helyi önkormányzat ajtajára kiírják: ,,nincs ügyfélszolgálat, mert migránsügyet intézünk”. Szerintem ez egy olyan háború, ami már kezelhetetlen, teljesen mindegy mit teszünk, Európa már sosem lesz olyan, mint korábban. Ha nem zárjuk le a határokat, folyamatosan jön az utánpótlás, ha kiutasítjuk őket, akkor is itt maradnak a sejtjeik – húzta alá a frisss.hu-nak az egykori titkosszolgálati vezető. 

Menekültek vagy bevándorlók?
Az ideérkező emberek mindenképpen áldozatok, mert nem tudnak integrálódni, elindultak a vakvilágba, mert rábeszélték őket vagy éppen azért, mert ostobák – mondta a szakértő, aki azt is elárulta kérdésünkre, hogy jelenleg másfél millió migráns már itt tartózkodik Európában, 3 millióan útra keltek, 35 millióan pedig potenciálisan útra kelhetnek, aztán a fellépő vízhiány miatt akár újabb 150 millió ember is útnak indulhat a következő években.  

Európa nem határos az érintett országokkal. Földi László véleménye szerint ők Törökországba vagy Jordániába menekülnek, aztán onnan pedig vándorolnak tovább. Mindenki elhitte azt, hogy Európába lehet úgy közlekedni, ahogy náluk nem – nyilatkozta honlapunknak az egykori hírszerző.    

Weboldalunknak adott interjújában Földi László azt is a bajok forrásának nevezte, hogy az ENSZ, a NATO és az EU sem nemzeti szinten hozza meg döntéseit, ha pedig ezek a döntések rosszak, akkor már nem vállalják a felelősséget, hanem a nemzetekre tolják át azt.    

közösség

további frisss

lap tetejére