Épül-szépül a város: A híd, ami összeköt

szróbert-HCs • 2014. augusztus 06., szerda •
Az adósságkonszolidációval megteremtődött a lehetőség, hogy Szombathely útjait, hídjait és járdáit korszerűsítsük, felújítsuk, illetve, ahol kell, újakat alkossunk – hangsúlyozta Puskás Tivadar azon az augusztus 6-i sajtótájékoztatón, melyet a Vak Bottyán utcai hídnál tartottak. A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy a híd szeptember végére készül el, október elején pedig már át is adják a közlekedőknek.
Épül-szépül a város: A híd, ami összeköt

Forrás és bontás
Amikor néhány hónappal ezelőtt megnyílt a lehetőség arra, hogy 500 millió forintot biztosítsunk az utak, hidak felújítására, akkor határoztuk el, hogy a Vak Bottyán utcai híd rekonstrukcióját is végrehajtjuk - hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol azt is megtudhattuk, hogy a múlt év őszén tartott ellenőrzésen vált világossá, hogy a hidat le kell zárni, mert műszaki paraméterei már nem teszik lehetővé a közúti használatot. 

Hátráltató tényezők
Lendvai Ferenc, a városfejlesztési, városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság elnöke több, jelenleg is zajló projekttel összefüggésben elmondta, hogy noha a Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének tagjai azt szerették volna, ha a tervek szerint minden beruházás elkészül időben, ám a technikai hátráltató tényezők miatt nem így lesz. 
A törvénynek megfelelően közbeszerzési eljárásokat kell lefolytatni, a technikai paramétereket meg kell valósítani, be kell tartani ahhoz, hogy ezeket a közbeszerzési eljárásokat egyáltalán el lehessen kezdeni - tette hozzá, majd több szombathelyi rekonstrukcióról is tájékoztatott. Ezekről hamarosan bővebben is olvashatnak majd honlapunkon - a szerk. 

A különleges híd
Az 1940-48 között épült és elkészült híd különlegessége - mondta el Nacsa József mérnök, a Betonút műszaki ellenőre, - hogy az átkelő tulajdonképen három hídból áll: a középső 6 méter széles közúti hídból, és a 2 darab gyalog járda hídból. Ezek két támaszú tartóként működtek, a középső még mindig ezt a szerepet tölti be, ám a két szélsőt elbontották. 
A műszaki ellenőr azt is hozzátette, hogy a három híd között hézagos kapcsolat okozta az elöregedést, az átázást, a statikai ellehetetlenülést, ami a teherbírás elvesztését okozta. Annyira átázott a csatlakozásnál a két főtartó, a vasak pedig annyira átrozsdásodtak, hogy au elbontás elkerülhetetlenné vált. A közművek a gyaloghidak alatt mentek át, felfüggesztés nélkül, ezek védelmét is biztosítani kell. 
Teherbírása - egy kis megerősítéssel - 40 tonnára lesz hitelesítve. A felújított híd még nagyobb tengelytávolságú teherautókat is elbír majd. 

Költség és átadás 
A Vak Bottyán utcai híd felújítása a tervek szerint bruttó 60 millió forintba kerül majd, és október elején adják át a közlekedőknek. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére