A hely, ahol a gladiátor bicskák és a kisegér jól megférnek egymással

KA - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 02., vasárnap •
Ilyen titkokat rejt a Vasi Múzeumi Látványtár!
A hely, ahol a gladiátor bicskák és a kisegér jól megférnek egymással

A szombathelyi Pásztor utca ugyan kicsit kívül esik a legtöbb itt élő látókörén, ám a Vasi Múzeumi Látványtárat ez sem rettenti el, és szeretettel várják a látogatókat széles kínálatukkal. A látogatható raktárban polcok százain sorakoznak a műtárgyak, az őskortól és az ókortól kezdve, a közép- és újkoron átívelve egészen a modern korig.

“A Látványtár 2250 négyzetméter alapterületű, ez a Savaria Múzeum legfiatalabb egysége. Bejelentkezéssel látogatható, tehát minden esetben előtte telefonálni kell, ha valaki jönni szeretne. Zömmel óvodai és iskolás csoportok járnak hozzánk, tavaly például háromezer látogatónk volt. Korcsoportok szerint, különböző tervezett foglalkozásokkal várjuk őket” - mondta el Poócza Hanna, a Látványtár múzeumpedagógusa.

A múzeum négy tudományterületéről van itt kiemelve csaknem ötezer(!) tárgy: a történettudomány, a néprajz, a természettudomány és a régészet érdekesebbnél érdekesebb emlékeit vehetik szemügyre a látogatók.

A Látványtárban kiállított tárgyak közül a helyi múzeumok az állandó és időszaki kiállításokra is visznek át néhányat, így a helyiek akkor is megismerhetik a Pásztor utcai érdekességeket, ha esetleg nem jutnak el oda személyesen. De nem csak városon belül mozognak ezek az ereklyék, a római üvegurnák legutóbb Szegeden jártak egy kiállításon.

Mivel a Savaria Múzeum állandó kiállításának a jelen élővilágát bemutató része megszűnt, most a Látványtárba érdemes ellátogatnia annak, aki például a ragadozó madarakra, a hatalmas rovar(lepke)-, valamint agancs- és trófeagyűjteményre kíváncsi. Mivel ez a létesítmény tulajdonképpen egy látogatható raktár, a szemügyre vehető tárgyak nincsenek megnevezve, róluk a raktári szám alapján egy nyilvános adatbázisban kereshető ki minden információ – a helyszínen vagy akár otthon is.

“Az a jó, hogy miután a gyerekek megismerkednek a Látványtárral, gyakran a szülők telefonálnak, hogy a gyermekük mesélt róla és szeretnének eljönni” - tette hozzá Poócza Hanna.

A Látványtár nagy slágerei a gyerekek körében a kitömött állatok, bár a gyerkőcök sokszor összekeverik a ritkább élőlényeket. A hüllőket, kétéltűeket tároló részt viccesen csak “undiszekrényként” emlegetik a kicsik, akik majdnem az összes szombathelyi általánosból jártak már itt.

Az ókori fegyverek, a koponyák, a bútorok, vagy éppen a tobozgyűjtemény mind fokozzák a hely különleges hangulatát, és egy-egy feltáratlan történetről regélnek. A Látványtár igazi tanulságos csemegét ad a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére