A gyermekek és a közlekedésbiztonság érdekében

szróbert-HCs • 2014. október 08., szerda •
Magyarországon 12 óránként meghal egy ember az utakon. Ezt a tragikus számot csökkentheti a Generali a Biztonságért Alapítvány és Szombathely Megyei Jogú Város önkormányzata együttműködésében létrejött innovatív technológián alapuló csúszásgátló útburkolat – hangzott el Szombathelyen, a rendkívül forgalmas Thököly Imre út – Aréna utca kereszteződésében, a közlekedésbiztonság fokozása érdekében létesített útburkolat átadásakor. A sajtótájékoztatón Puskás Tivadar polgármester azt hangsúlyozta, hogy Szombathely önkormányzata az emberek egészségének megőrzése mellett a közlekedés, ezen belül is a gyermekek biztonságát is prioritásként kezeli.
A gyermekek és a közlekedésbiztonság érdekében

A frisss.hu megtudta, hogy országszerte eddig tizenkét biztonságos útszakaszt adtak át ezzel az új technológiával. Az útburkolatot az alapítvány olyan helyszínekre telepíti, ahol a helyi statisztikák alapján a legnagyobb a balesetveszély. 

Puskás Tivadar polgármester a helyszínen elmondta, hogy a gyalogátkelő-helyek megvilágítása mellett a város önkormányzata arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy az iskolák és óvoda szomszédságában lévő forgalmas átkelőket még biztonságosabbá tegye.

A városban hat, hét hasonló kereszteződés van, mint ez, és csak remélhetjük, hogy többet nem fordul elő semmilyen baleset ezen az utcasarkon - emelte ki a polgármester. 

A Hungarian Road Kft. kifejlesztett egy magas súrlódású útburkolati segédeszközt, ami bizonyítottan csökkenti a féktávolságot. A LIVING ROAD csúszásgátló rendszert a már meglévő útburkolaton lehet alkalmazni. A LIVING ROAD előnyei: felületi érdességének köszönhetően közel a felére csökkenti a féktávolságot vészfékezés esetén. A LIVING ROAD jellemzői: a hagyományos útaszfalttal szemben a LIVING ROAD útburkolat a csapadéktól és jegesedéstől független megőrzi a felület érdességét. Fontos szempont a láthatóság, és az időben való észlelés fényviszonyok mellett és annak hiányában. A LIVING ROAD rendszer a felületi érdességének és színskálájának köszönhetően 70 %-kal jobban észlelhető. A LIVING ROAD csúszásgátló rendszer alkalmazható gyalogosátkelők megközelítésénél, kereszteződések megközelítésénél, éles kanyarokban, körforgalmakban és minden olyan helyen, ahol a megállás fontos szerepet játszik a baleset elkerülésében. A LIVING ROAD és a LIVING ROAD COLORS ellenáll a legtöbb vegyszernek és fizikai behatásoknak: benzin, gázolaj, só, fagyálló, tűzálló, kopásálló, ütésálló.

Szombathelyen, az Aréna utca – Thököly I. utca csomópontjában, a Thököly I. utcai kijelölt gyalogátkelőhely előtt bruttó 6 millió forintos forrásból telepített LIVING ROAD csúszásgátló rendszer a Generali a Biztonságért Alapítványnak köszönhető.
A Generali a Biztonságért Alapítvány, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Hungarian Road Kft. 2014. júliusában kötötte meg a rendszer telepítésére vonatkozó Együttműködési megállapodást. A megállapodás megkötése előtt a Városfejlesztési-, Üzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság 2014. márciusi ülésén elfogadta a telepítés helyszíneként a Thököly I. utcai kijelölt gyalogátkelőhelyet. A rendszer telepítésére 2014. szeptember 30-án és október 1-én került sor. Az október 8-i eseményen az ovisok már ki is próbálhatták a láthatóan sokkal biztonságosabb gyalogátkelőt. 

Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkkel hozzájárulhatunk a helyi lakosság biztonságához, és sikerül felhívnunk a figyelmüket a szabályos, körültekintő közlekedés fontosságára – mondta el a honlapunknak nyilatkozó Kovácsné Rácz Ildikó, a Generali a Biztonságért Alapítvány területi igazgatója.  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére