Dokumentumfilm a gyárépítőről - filmpremieren jártunk

szróbert-hcsaba • 2015. január 21., szerda •
Meg kell teremteni a cukorrépa termesztés bázisát – mondta ,,A Gyárépítő" című film elején a címszereplő, dr. Pálffy Dezső. A színes magyar dokumentumfilm január 21-i díszbemutatóján V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az alkotás nem egy tündérmese, hiszen tele van küzdelmekkel, nehézségekkel, és sorozatos nekifeszülésekkel is. A gyárépítő című film alkotói Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor.
Dokumentumfilm a gyárépítőről - filmpremieren jártunk

Az AGORA-Savaria Filmszínházban szervezett program elején Mayer Rudolf, a mozi szakmai vezetője köszöntötte a megjelenteket, - közöttük is V. Németh Zsolt államtitkárt, Puskás Mátyás zeneszerzőt, Nagy Gábort, a Vas megyei Közgyűlés bizottsági elnökét, és természetesen dr. Pálffy Dezső pecöli származású agrárszakembert, akiről a film készült - majd röviden tájékoztatott a mozi elmúlt időszakban történt modernizációjáról.

Sikerült a mozit kívül és belül is megújítani, ma már a világon legkorszerűbb hangtechnika birtokában vagyunk. Nagy álmunk pedig az, hogy a megyei filmszínház hálózatot kialakítsuk - tette hozzá a mozi szakmai vezetője.

Ezt követően V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntőjébebn elmondta, hogy a gyáralapítóról készült film nem egy tündérmese, hiszen tele van küzdelmekkel, nehézségekkel, nekifeszülésekkel.

A nehézségeken át tekinthetjük meg az életutat. A címszereplő agrármérnök, mezőgazdasági szakmérnök, nyugalmazott egyetemi docens, a sárvári baromfifeldolgozó üzem létrehozója, de a brazíliai világkiállításon is nevet szerzett magának, emellett a tiszazugi fűszerpaprika tájkörzet kialakításában is részt vett, de tanított, jegyzeteket is írt a gödöllői agrártudományi egyetem számára. A filmből pedig az is kiderül, milyen gyakorlatias, két lábon járó ember Ő, akin keresztül a gyarlóságot, a küzdelmet is megismerhetjük - fűzte hozzá az államtitkár. 

A rendszerváltás óta eltelt 25 évre jó volt visszatekinteni. A pecöli, a rábapatyi, a mezőhéki évek történései után szó esett a baromfitenyésztésról, a harmadik magyar fűszerpaprika tájkörzetről, a sertéstartásról, a korszerű és gazdaságos öntözőberendezésről, az első magyar szövetkezeti sörgyár felépítéséről, a tervbe vett cukorgyárról, valamint a kádári rendszer negatívumairól is sok érdekes információt hallhattunk.   

Aki megnézte a filmet, az talán kedvet kapott az agráriumhoz, hiszen ma már egyre többen tudják, hogy újjá lehet éleszteni azt.  

A KORFILM-CINEMART produkcióban készült A GYÁRÉPÍTŐ című színes magyar dokumentumfilm vetítése után lehetőség nyílt a film főszereplőjével, dr. Pálffy Dezsővel és az alkotókkal való találkozásra is. A filmpremier után rövid állófogadást tartott és pohárköszöntőt mondott Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére