A gorillákat – nálunk is – lelövik, ugye?

T.A Fotó: NBC • 2016. június 01., szerda •
Komoly vita kerekedett a nemzetközi, de leginkább az internetes médiában arról, hogy miért is kellett lelőni az amerikai állatkertben Harambét, a gorillát.
A gorillákat – nálunk is – lelövik, ugye?

Ahogy a Frisss.hu is beszámolt róla, a cincinnati állatkertben a gondozók azután tették ártalmatlanná az amúgy védett, 17 éves ezüsthátú nyugati síkvidéki gorillát, hogy egy 4 éves kisfiú beesett az állat területére, mely eztán vagy tíz percig hordozta ide-oda.

Számos kérdés felvetődik az eset kapcsán. Anyuka, vagy apuka mit csinált eközben? Mekkora volt, volt-e egyáltalán védőháló, melyeket napjainkban inkább az állatok, semmint az ember védelmére raknak, egyébként jogosan? Miért pont tíz percig engedték játszadozni a gorillát?

Ezen és egyéb kérdésekre kereste a választ a Bors napilap, amikor számos hazai állatkert szakemberét kérdezték az ügyről.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője azt mondta, náluk elképzelhetetlen, hogy hasonló eset előforduljon, ugyanis a látogatókat mindenhol olyan korlátok és védőhálók választják el, amiken nehéz lenne átmászni. Arra az esetre, ha valaki mégis bejutna az állatok közé, nem vita tárgya, hogy mi történjen, mert jogszabály írja elő a teendőket. Eszerint első az ember élete, utána jön az állat-, majd a vagyonvédelem.

A szóvivő hozzátette, egy vezérlő személy mindig bent van az állatkertben, ő dönt, hogy vészhelyzetben mi történjen. Rajta kívül mindig van egy ember, aki éles vagy altatólövedékkel lőhet.

Utólag könnyű bírálni az állatkertek döntését, de nekik a legjobb döntést kell meghozniuk a rossz vagy a rosszabb lehetőségek közül és általában nem hívnak össze különbizottságot döntéseik meghozatalára – mondta Hanga Zoltán.

A nyíregyházi állatpark igazgatója szerint náluk is hasonló protokoll van. - Ha lehet, meg kell próbálni elválasztani az állatot az embertől, de első az emberi élet mentése– mondta Gajdos László.

A gödöllői vadállat menhely, az Animal Training vezetője kiemelte, náluk nem fordulhatna elő hasonló, ugyanis több méter magas kerítések és villanypásztorok választják el az állatokat a látogatóktól.

 

közösség

további frisss

lap tetejére