Együttműködés a gazdaságfejlesztés érdekében

frisss.hu • 2014. szeptember 19., péntek •
A gazdaságfejlesztést segíti a Vas Megyei kereskedelmi és Iparkamara, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont és a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület együttműködése. Erről állapodott meg a három szervezet szeptember 18-án, Szombathelyen.
Együttműködés a gazdaságfejlesztés érdekében

A három szervezet célja a Vas megyei gazdasági szereplők lehetőségeinek és tevékenységének elősegítése, a helyi gazdaság élénkítése, működésének támogatása. 
A Vas Megyei kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban VMKIK), mint a Vas megyei gazdasági szereplők, vállalkozások, cégek közös képviselő szervezete alapvető célja a gazdasági tevékenységet folytatók érdekeinek érvényesítése, az innovációs folyamatok támogatása.
 A Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület (továbbiakban Vasi TIT Egyesület), mint a legrégebbi civil szervezet kapcsolatai, tevékenységei és szolgáltatásai alapján két alapvető területen segíti a most létrejövő együttműködést. Egyik meghatározó tevékenységi köre a hagyományos nagyrendezvényeivel (pl. a közel fél évszázada működő Savaria Urbanisztika Nyári Egyetem, a 20 éve minden évben megrendezésre kerülő Osztrák-Magyar Munkaügyi Konferencia). A másik meghatározó gazdaságfejlesztési terület a klubjaiban feltárt non-profit tevékenységek – az aktív, cselekvő csoportjaiban szereplők tevékenységével elősegítheti a megyei szintű fejlesztési stratégiák kiemelt területeinek fejlesztését, népszerűsítését - ilyen terület pl. turizmust.
Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont (továbbiakban ELTE GAO MKK), mint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kutatóközpontja egyik fő célja a tudomány népszerűsítése, ezen túl azonban lehetőséget tud biztosítani a vasi gazdasági szereplőknek a technológiák fejlesztésében, a kutatás-fejlesztés gazdaságban hasznosítható tevékenységeiben, a közvetlen egyetemi, kutatói kapcsolataival. 
A három szervezet között létrejött megállapodás egyik kiindulópontját az ELTE GAO MKK, a Vasi TIT Egyesület és a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutató Központ között két éve zajló sikeres együttműködés, és a TÁMOP-4.2.3-12/1/KONV-2012-0018 számú pályázat adja. 
Az együttműködés egyeztetett szerepek:
VMKIK: a gazdasági szereplők képviselete, segítése.
Vasi TIT Egyesület: olyan non-profit tevékenységek megvalósítása, amely segíti a gazdasági háttérfolyamatokat, ezáltal támogatja a gazdasági fejlődést, élénkülést (nagyrendezvények, konferenciák, programok, klubok), szolgáltatásai termékként értelmezhetők, ezáltal hat a Vas megyei gazdaság fejlesztésére
ELTE GAO MKK: kutatás-fejlesztés, tudományegyetemi és nemzetközi kapcsolatok, a tudomány gazdaságban hasznosítható tevékenységei, amelyek elősegíthetik a helyi gazdaság fejlődését
A három szervezet tervei szerint a következő fejlesztési időszak (2014-2020) törekszik azon lehetőségek kihasználására, amelyekben együttműködve, közvetve és közvetlenül is hat a megye gazdaságának fejlődésére.

közösség

további frisss

lap tetejére