A fények ünnepe Szombathelyen

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. december 31., szombat •
Idén a karácsony és a zsidók egyik legszebb ünnepe, a hanuka szinte egy időbe esett.
A fények ünnepe Szombathelyen

A Zsinagóga mellől a Zrínyi utcai Zsidó Kultúra Házának udvarán ünnepelték péntek délután a hanukát. A hely sokkal meghittebb egy ilyen jeles alkalomra való megemlékezésre, mint a Batthányi-tér.

Az idén december 24-én szombat este köszöntött be az egyik legkedveltebb történelmi emléknap, a Hanuka ünnepe. Ettől kezdve nyolc napon át gyújtják meg a nyolc plusz egy ágú gyertyatartón, a hanukai menórán, a gyertyákat.  Szombathelyen pénteken egyszerre gyújtotta meg mindegyiket Puskás Tivadar. A polgármester felidézte a fények ünnepének történetét, miszerin miután a makkabeusok megtisztították a jeruzsálemi szentélyt, csupán egy napra elegendő olajat találtak, amellyel meggyújthatták a szent gyertyatartót, a menórát. Új olaj előállítására nyolc napra volt szükség,de a történet szerint az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett.

Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség köszönetet mondott a jelenlévőknek, hiszen sokan csatlakoztak a programhoz. Ez az 5777. év a zsinagóga naptár szerint, ahol a hagyományos imák után igazi bulihangulat alakult. A szombathelyi Hit Gyülekezete segítette a rendezvényt, két örömtáncot mutattak be. A hanuka-ünnep után minden résztvevőt fánkkal, teával és forralt borral vártak. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére