A Facebookon élőzte az öngyilkosságát egy 14 éves lány

NR/The Washington Post - Fotó: washingtonpost.com • 2017. március 18., szombat •
A nevelőotthonokban nem tudnak mit kezdeni az érzelmileg sérült gyerekekkel. Figyelem, sokkoló történet!
A Facebookon élőzte az öngyilkosságát egy 14 éves lány

Naika Venant két órán át volt élő adásban a Facebookon az öngyilkossága előtt. A nézők egy része próbálta lebeszélni a lányt, de sajnos akadtak olyanok is, akik sürgették, mondván "úgysem meri megtenni". A 14 éves Naika végül a floridai nevelőotthon fürdőszobájában felakasztotta magát.

A tragédia még januárban történt. Naika hatéves kora óta vagy egy tucatszor került nevelőszülőktől nevelőotthonokba és menhelyekre. A lányt azért vették el az édesanyjától, mert a kapcsolatuk diszfunkcionális volt, az anya részéről a kihasználáson alapult. Az eset mégis az állami gyermekjóléti szolgálat hibája, mert nem tudtak megfelelő környezetet találni egy olyan gyerek számára, aki rengeteg traumát élt át. 

A Floridai Család- és Gyermekvédelmi Osztály jelentése szerint a kislány egy ágyban aludt édesanyjával, annak barátjával, akik a gyermek jelenlétében még pornófilmeket is néztek. De nem ez volt az egyetlen kirívó eset Naika életében.

Négyévesen az anyja több mint egy órára magára hagyta az éhes gyereket, aztán ötévesen, amikor a mentők krónikus állapota miatt kórházba szállították, az anya "hazudozó szimulánsnak" titulálta.

Naika hatéves volt, amikor 30 derékszíj nyoma borította testét, miután az édesanyja rajtakapta, hogy a férfi bébiszitter fajtalankodott vele. A 20 oldalas jelentésben viszont az is szerepel, hogy sok szempontból körültekintőbben kellett volna eljárni akkor, amikor a kislányt nevelőszülőkhöz küldték. Mike Caroll, a Floridai Család- és Gyermekvédelmi Osztály titkára elismerte, hogy a hivatal nem tud segíteni a bajba jutott gyerekeken.

Naika édesanyjának egyik ügyvédje viszont azért kritizálta a jelentést, mert szerinte méltánytalanul és pontatlanul ábrázolták benne azt, ahogy Gina Alexis a lányával bánt. Ezt cáfolja az a tény, hogy a kislány 2009-ben került először nevelőotthonba, miután az anyja többször megverte egy övvel.

Naika Vernant - Fotó: Naika Vernant via Facebook.com

Ekkor merült fel a gyanú, hogy a lányt szexuálisan bántalmazhatták, mivel a hatéves Naika "nem megfelelő szexuális töltetű viselkedést mutatott", majd ez egy vizsgálat során be is bizonyosodott. Egy évvel később visszakerült az édesanyjához, a jelentésből viszont kiderül, hogy az egyik nevelőszülő is megerőszakolta a kislányt. Mivel a vizsgálat Naikát találta szexuálisan agresszívnek, ezért végül senkit sem vádoltak meg az ügyben.

2014 áprilisában a 11 éves Naika megszökött otthonról, mert félt, hogy az anyja megveri, miután a kisöccse megsérült, miközben neki kellett vigyáznia rá. Ekkor Alexis azt mondta a rendőröknek, hogy nem akarja visszakapni a lányát, és ha ismét a gondjaira bízzák, meg fogja verni.

Naika megint nevelőszülőkhöz került, ahol egy nap arra kérte a nevelőanyját, hogy ölje meg, mert nem akar visszamenni az otthonba - olvasható a jelentésben.

Nem sokkal később egy bíró elrendelte, hogy Naika kerüljön vissza az anyjához, annak ellenére, hogy a gyermekvédelmis tiltakozott ez ellen. Két évvel később, 2016-ban Alexis úgy döntött, hogy elege van a lányából, így ismét nevelőszülőkhöz került.

A következő néhány hónapban a lány rosszul viselkedett, rátámadt a nevelőanyjára és eltört egy lámpát. Az ügyintézőnek azt mondta, hogy abban bízott, ha ezt teszi, akkor majd hazamehet, hiányzott neki az édesanyja.

Alexis azonban visszautasította a találkozást a lányával, még karácsonyra sem mehetett haza. Januárban pedig kijelentette, hogy Naika a gyermekvédelem gondja, nem az övé. Howard Talenfeld, az anya ügyvédje ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy ügyfele sohasem állított ilyet, sohasem kérdezték meg a jelentés elkészítéséhez. A dokumentumban viszont az is szerepel, hogy Alexis végignézte a lánya öngyilkosságát és gúnyolódó kommenteket is írt az élő közvetítéshez, persze az ügyvéd ezt is tagadja.

Gina Alexis egy sajtótájékztatón - Fotó: Alan Diaz/AP

Az állami jelentés kiemeli, hogy komoly gondok vannak a rendszerrel, hiányoznak az olyan képzett nevelőszülők, akik érzelmileg sérült gyerekekkel tudnának foglalkozni. Az is kiderült, hogy azok a kezelések, amiket Naika kapott csak a tünetekre fókuszáltak, a traumát magát nem kezelték.

Bár Naika jó viszonyban volt az ügyintézőjével és a terapeutájával is, mégsem tudta megtalálni azt a stabilitást, amire szüksége lett volna. Tavaly a lány elszökött a nevelőotthonból három hétre, majd újabb három hetet töltött egy lakóotthonban. Múlt év decemberében vitték abba a nevelőotthonba, ahol végül öngyilkos lett.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek létrehozott, ingyenesen hívható 116-123, vagy a 06 80 820 111 telefonszámok egyikét! Kérjük, olvasd el ezt az oldalt, online segítséget pedig itt kaphatsz. Amennyiben más valakiért aggódnál, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

közösség

további frisss

lap tetejére