A diákmunka területének megtisztításáért száll harcba az érdekképviseleti szövetség

frisss.hu, pestisracok.hu • 2016. március 26., szombat •
Jogsegélyszolgálat is indul a diákok védelmében.
A diákmunka területének megtisztításáért száll harcba az érdekképviseleti szövetség


A Magyarországi Diákvállalkozások Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) közleményben határolódott el az "I Love diákmunka" internetes felülettől és a volt Rébusz iskolaszövetkezettől, emellett jogsegélyszolgálatot is indít - számolt be a pestisracok.hu.

A kiadott közlemény elsődleges célja, hogy a tövényesen és tisztességesen működő iskolaszövetkezetek határozottan elhatárolódjanak az évekkel ezelőtt megszűnt Rébusz Iskolaszövetkezet által létrehozott "I love diákmunka" internetes felület mögött évről-évre újraalakuló iskolaszövetkezetektől. 

A DiákÉsz tagjai erre bíztatják a felelős gazdálkodást folytató iskolaszövetkezeti megrendelőket is.

Mint ismeretes, az utóbbi időben az országos sajtóban is gyakran jelentek meg az iskolaszövetkezeti szféra egészére nézve káros híradások, miután az "I love diákmunka" portált használó cégcsoport "nehezen átlátható és a diákok érdekeit rendre megsértő módon működött"- írja a pestisracok.hu.

Mint arról a Frisss.hu is beszámolt, 2015 júniusában a Csongrád megyei ügyészség 550 millió forintos költségvetési csalás miatt emelt vádat a Copernicus iskolaszövetkezet ellen. "A nyilvános cégbírósági és adóhatósági adatok, valamint a rendőrségi és ügyészségi sajtóanyagok alapján okkal feltételezhető, hogy a NAV nagyösszegű adótartozói listájára felkerülő, majd megszűnő cégek működésének célja az adókerülés volt" - olvasható a pestisracok.hu beszámolójában.

Ráadásul az utóbbi időben több száz diák bérkifizetésének elmaradása is borzolta a kedélyeket, miközben egyes korábbi vezetők adócsalás gyanújával történt őrizetbe vételéről lehetett hallani.

A DiákÉSZ ezért felhívást tett közzé, melyben egy jogsegélyszolgálat indításáról tájékoztatnak. Itt minden diák panasszal élhet, akinek részben, vagy egészében nem fizette ki a szervezet a munkabérét. A kezdeményezéshez csatlakozott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is, miután egy felmérésből kiderült, hogy erre nagy igény mutatkozik a diákok körében. 

A most kiadott közleményben - más HR szolgáltatók szakmai szervezete mellett - a DiákÉSZ is kiáll a szféra megtisztulásáért, egyben elhatárolódnak az adókerülő cégektől. Hangsúlyozták, ugyanerre kérik a foglalkoztatókat is, akik akarva-akaratlanul megbízásaikkal ezt az "üzleti modellt" támogatják. Szeretnék elérni, hogy a a közvélemény és elsősorban a diákok körében ne kelljen a hitelük elvesztésével fizetniük néhány olyan cég miatt, "amelyek nem élni, hanem visszaélni akarnak a kedvező jogi környezet adta lehetőségekkel" - tette hozzá a pestisrácok.hu.
 

közösség

további frisss

lap tetejére