A CSOK mindent borít (2.)

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2016. február 20., szombat •
A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) volt a téma a Tóvendéglőben. Az országos road-show szombathelyi állomásán hatalmas érdeklődés mellett zajlottak a szakértő előadások.
A CSOK mindent borít (2.)

Sorozatunk első részében a lakáspiac megélénküléséről olvashattak, ez alkalommal az igénylők számára legfontosabb tudnivalókról, így a dokumentumokról is írunk.  

A 10+10 millió olyan nagy összeg a család költségvetésében, ami érdemessé tesz jól tájékozottnak lenni a témában – ezt Tokodi Gábor, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese közölte, aki azt is hozzátette, hogy a vissza nem térítendő 10 millió forintot jelentő CSOK beindította a lakáspiacot és a hitelezést is, melynek következményeként már pozitív mutatók is léteznek. 
Az első lakásukat vásárlók helyzetét bemutató előadásból megtudtuk, hogy a jövedelmekhez képest a lakásárak eléggé elrugaszkodtak. 

Az eddigi tapasztalatokról a vezérigazgató-helyettes elmondta: az emberek nagyon érdeklődőek, felkészültek a CSOK-ból, az igénylők egyharmada vállalt további gyermeket, és eddig leggyakrabban a 2 gyermekes családok éltek a lehetőséggel. Az eddig igényelt CSOK közel 86%-a használt lakásokra vonatkozik, és a döntő többség a hitelfelvétellel is kalkulál.  

A legfontosabb kérdések és a szükséges dokumentumok

A leglényegesebb, hogy tudja minden potenciális igénylő, milyennek is képzeli pár év múlva a családját. Tudni, ismerni kell a jövőképet, illetve azt, hogy használt vagy új lakást szeretne építeni, vásárolni az ember. Felelős döntést kell hozni! A támogatás a családok összetartására is vonatkozik, hiszen a lakásvásárlás, illetve a lakásbővítésre nem kevesebb, mint 600.000-10.000.000 Ft közötti az igényelhető összeg – hangzott el. 

Ezt követően a szükséges dokumentumokra hívta fel a figyelmet az előadó. Elmondta, hogy a Tb jogviszonyt igazolni kell, az igénylők egyike legalább 180 napja (CSOK), illetve 2 éve kell, hogy (CSOK 10+10) biztosított legyen. Minden igénylőnek köztartozásmentesnek kell lennie. Szükséges az erkölcsi bizonyítvány. KHR: CSOK esetében nem vizsgálják, CSOK 10+10 esetén nem lehet tartozás, vagy legalább 1 éve már rendezettnek kell lenni. Egyéb ingatlant csak használt lakások esetén vizsgálják, új esetében nem. 2019. december 31-ig lehet igénybe venni az adóvisszatérítési támogatást. Hasznos alapterület 150, illetve 300 m2 lehet. Magánerős építkezés esetén a CSOK, a kamattámogatás és az ÁFA-támogatás is igénybe vehető. Kivitelezői építtetés esetén a CSOK és a kamattámogatás vehető igénybe, félkész ingatlan esetén, vásárlás esetén CSOK és az Áfa, építésre pedig a CSOK, a kamat és áfa visszatérítés is igénybe vehető.     

Változó szabályok
A hatályos jogszabályi változások miatt február 11-én megjelent az egységes szerkezetbe foglalt szabályzat is. Ilyenek: 10+10 esetén a felső összeget (30 millió forint), de a tulajdoni korlátot is eltörölték, 5 éven belüli eladás esetén a vételár beforgatása kötelező, összkomfortos ingatlannak kell lenni, újnak minősül a tanyán történő építkezés is, valamint a mozaikcsaládok is élhetnek a lehetőséggel, de a közfoglalkoztatottak is igénybe vehetik a CSOK-ot. Használt lakás megvásárlásánál a maximális vételár 35 millió forint lehet. 

Az eddigi tapasztalatokat összegző vezérigazgató-helyettes azt kérte, hogy senki ne rombolja le a régi ingatlant, és építsen a telekre újat, ugyanis nem mindegy, hogy rá- vagy mellé épít a már meglévő lakásának. Az is elhangzott, hogy a válófélben lévők nem felezhetik meg a 10 milliót, ebből nem lehet 5+5 millió Ft.

Sorozatunk folytatódik, vasárnap a támogatás buktatóiról, de az egyik helyi takarékszövetkezet teljes körű szolgáltatásairól is olvashatnak majd. 

közösség

további frisss

lap tetejére